Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
Bilbordima protiv komaraca od sada i u Bačkoj Palanci

Bilbordima protiv komaraca od sada i u Bačkoj Palanci

Posle Šajkaša i Titela, dve svetleće reklame (bilborda) za suzbijanje komaraca postavljeni su na teritoriji opštine Bačka Palanka i to na adresi Milana Janjića bb i u Ulici Đure Jakšića 4 u Bačkoj Palanci.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Backa Palanka - komarci Foto: Opština Bačka Palanka / Ustupljene fotografije
Backa Palanka - komarci

Oni privlače komarce na ekološki prihvatljiv način u radijusu od četiri kilometra i ventilatorima ih uvlače u zamku iz koje ne mogu da izađu, te tu umiru od dehidracije.

Blic preporučuje

Veličina bilborda je 100 centimetra sa 220, debljine 16, dok teži 85 kilograma, a napajanje je isključivo putem solarnog panela.

Bilbordi su postavljeni u okviru projekta "MOS-KROS 2 - Kontrola komaraca u prekograničnoj oblasti 2" koji implementira Fond "Evopski poslovi" AP Vojvodine, a koji je odobren za finansiranje u okviru projekata u Intereg IPA programu prekogranične saradnje Hrvatska-Srbija 2014-2020, uz finansijsku podršku Evropske unije, piše Dnevnik.

U okviru projekta planirano je postavljanje deset ovakvih svetlećih reklama za suzbijanje komaraca na teritoriji opštine Novi Sad i Južnobačkog okruga. U skladu sa pravilima i procedurama Programa, bilbordi će stajati na navedenim lokacijama pet godina nakon završetka projekta.

Ukupna vrednost projekta iznosi oko milion evra, a partneri na projektu su Institut za javno zdravlje Vojvodine, Zavod za javno zdravlje iz Sombora, Nastavni zavod za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije i Fond "Evropski poslovi" AP Vojvodine.