Da li će Javni servis slediti parlament i otvoriti se za kritičare vlasti i opoziciju? 1Foto: Bojan Cvejić

Radio televizija Srbija bila je najviše otvorena za predstavnike opozicije u vreme predizborne kampanje, kada im je u datim emisijama, uz strogo određeno vreme, pružena prilika da nešto kažu.

Ponekad su se pojavljivali i u emisiji Upitnik, gde su po pravilu drugi gosti bili iz vladajuće stranke, a pa ako je oponent SNS-a i želeo nešto da kaže, to nije uspevao jer su sagovornici uvek bili glasniji i nikom nisu dozvoljavali da dođe do reči.

Da li će se sada nešto promeniti, imajući u vidu da je sastav Skupštine drugačiji i da u njoj ne sede samo predstavnici vladajuće koalicije – vreme će pokazati. Međutim, sagovornici Danasa u to sumnjaju. Takođe, jedan od ključnih problema programa Javnog servisa jeste odsustvo analitičkih priloga u vezi sa ključnim društvenim problemima, kao i vidni izostatanak bavljenja aferama u koje su uključeni prestavnici vlasti.

Na pitanje da li može doći do promene programa RTS-a, sociološkinja Vesna Pešić decidno odgovara – od toga nema ništa.

– I ako otvore RTS onako kako je bilo u Uputniku, ili ono sa pitanjima i dva minuta stojećkim odgovorima, ostalo bi isto kako je i bilo. Najveći je problem što je vlast tako dubinski korupmirana i svi njeni tajni i javni saradnici se bave kriminalom, naročito švercom droge i drugim stvarima npr. trgovinom oružja, tenderima sa jednim ponuđačem, da u takvim društvima nema i ne može biti slobodnih razgovora, niti medijskih sloboda. Otvoreni dueli jedan na jedan, radikali (SNS) imaju oduvek svoju tehniku da stalno govore preko sagovornika da ništa zapravo ne može da kaže. Oni otvorenu normalnu raspravu nece dozvoliti na RTS, bez obzira što je sada opozicija u parlamentu – ističe naša sagovornica.

Prema njenim rečima, sve će ostati isto.

– Šta ćete veću potvrdu ovoga što kažem kad ste čuli odluku REM -a, totalno su svi članovi te ustave korumpirani i njihovi su ljudi. SNS ima svoje tajkune – kriminalce koji su „svete krave“ čak i kada su na crnoj listi SAD, ništa se tu ne menja. Ova vlast može samo da ode jednog dana, a to ne znamo kad, da bi moglo doći do otvaranja medija i na prvom mestu RTS. Do relativne normalnosti u funkcionisanju ustanova na prvom mestu pravosuđa. Dok ne ode takva vlast nema politike, čak ni privatno to više nije tema razgovora. Ko će više da priča o Vučiću i kompaniji. Oni su out tema, jer je besmislena. Jedino novinari nemaju kud, nego da pričaju o SNS bandi – smatra Pešić.

Dinko Gruhonjić, novinar i profesor Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, kaže za Danas da će se RTS otvoriti u onoj meri u kojoj će prenositi sednice parlamenta.

– Dobra je vest da u skupštini sada imamo opoziciju, umesto besmislenog bojkota, jer će građani konačno masovnije moći da vide i čuju i drugačija mišljenja od dosadašnje gotovo potpune “sabornosti”. A što se promena u RTS-u tiče, dovoljno iskustva imamo da znamo da će njihova uređivačka politika zavisiti pre svega od političke volje režima. A politička volja režima zavisi i zavisiće od snage opozicije da se konačno ozbiljno počne baviti politikom i ponudi stvarnu alternativu sluđenim građanima Srbije – naglašava Gruhonjić.

On zaključuje da koliko opozicija bude u stanju da sve jače pritiska režim, toliko će on više morati činiti ustupke, uključujući i RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari