Najnovije vesti
Vesti Svet
POTRESNE ISPOVESTI IZ ZAPOROŽJA Radnici nuklearne elektrane: "Mi smo RUSKI TAOCI, svi smo im na nišanu, otmice su svakodnevne"

POTRESNE ISPOVESTI IZ ZAPOROŽJA Radnici nuklearne elektrane: "Mi smo RUSKI TAOCI, svi smo im na nišanu, otmice su svakodnevne"

Ruske snage su od početka marta okupirale Zaporožje, najveću nuklearnu elektranu u Evropi. Međutim, njime i dalje upravljaju ukrajinski tehničari. Moskva je takođe nedavno optužena da koristi elektranu "kao štit" dok njene trupe odatle lansiraju rakete na obližnje lokacije.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ruska vojska kod nuklearne elektrane Zaporožje u Enerhodaru Foto: Tanjug/AP
Ruska vojska kod nuklearne elektrane Zaporožje u Enerhodaru

Rusi su prema rečima gubernatora Dnjepropetrovska, ispalili preko 120 raketa na grad Nikopolj, koji od Zaporožja deli samo reka Dnjepar. Neke granate su pale u blizini skladišta istrošenog nuklearnog goriva, u kojem se nalaze 174 kontejnera sa visoko radioaktivnim materijalom, a nuklearni nadzor UN-a kaže da ako borbe ne prestanu i inspektorima se ne dozvoli pristup, postoji "stvarni rizik od nuklearne katastrofe".

Blic preporučuje
Foto: RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY HANDOUT / EPA;

Ukrajina i Rusija danima se međusobno optužuju za izazivanje nuklearne katastrofe. Slika je nejasna, ali su rizici kristalno jasni, upozorava Bi-Bi-Si.

Radnik nuklearke je zato za Bi-Bi-Si ispričao svoju stranu priče. O pretnjama koje svakodnevno doživljavaju, sve češćim nasumičnim otmicama, kao i sopstvenim strahovima od potencijalne "radioaktivne kontaminacije regiona" ili nuklearne katastrofe. Svitlana i Mikola su šifrovana imena radnika koji su govorili za Bi-Bi-Si.

- Doživljavam konstantan stres - kaže Svitlana.

Ona i njen kolega Mikola sada mogu da koriste samo ruske telefonske kartice i signal je veoma ograničen.

Foto: RUSSIAN EMERGENCIES MINISTRY HANDOUT / EPA;

- Ne mogu više da radim kao pre. Prošle nedelje nisam mogla ni da dođem na svoje radno mesto. Bilo je previše opasno. U subotu je granatirana azotno-kiseonička stanica, što je izazvalo požar. Nekim čudom su ljudi koji su tamo radili preživeli napad - rekla je Svitlana.

Meštanka Energodara, gde se nalazi pogon u Zaporožju, rekla je za Bi-Bi-Si da su cene u prodavnicama i apotekama sada četiri puta veće nego na teritoriji koju još uvek kontroliše Ukrajina i da nedostaje lekara. Većina bankomata je takođe zatvorena, prenosi "Jutarnji list".

- Psihološki je veoma teško ovo izdržati. Vojnici svuda hodaju sa oružjem i svi smo im na nišanu - kaže Svitlana.

Rusija je optužena da je u nuklearnu bazu postavila 500 vojnika, a Svitlana potvrđuje da je Rusi koriste kao vojnu bazu.

Foto: Tanjug/AP

- Osoblje je sada talac Rusa. Ugasili su internet, ostavili su samo fiksne telefone, a hrana se služi samo u jednoj trpezariji. Ostale su pretvorili u svoje baze. Ne smemo da pristupimo krovu, tu su napravili osmatračnice. I zgrada za obuku je postala njihova kasarna. Sve češće se otima osoblje baš kada završe smenu, dok su na izlaznim vratima - prenosi Mikola preko tekstualne poruke.

Nije poznato zašto dolazi do otmica – ali stanovnici veruju da je to ruska metoda zastrašivanja.

Svitlana i Mikola kažu i da Rusi ostavljaju smeće po celoj nuklearnoj elektrani - ali i tvrde da, na sreću, osoblje još uvek može da upravlja elektranom.