Capital.ba

Farmaceuti potrošili preko 142 miliona dolara na lobiranje u Kongresu

12.08.2022. / 14:42

VAŠINGTON – Velike farmaceutske kompanije su ove godine potrošile više od bilo koje druge industrije na lobiranje u američkom Kongresu i federalnim agencijama.

FOTO: Wikipedia

Kako prenosi Reuters, one su uprkos tome na putu svog velikog poraza, prvog posle puno vremena, jer nisu uspjele da zaustave prijedlog zakona koji dozvoljava vladi da pregovara o cijenama odabranih lijekova.

Iako je farmaceutska industrija potrošila najmanje 142 miliona dolara na lobiranje u SAD, zakon vrijedan 430 milijardi dolara za promjenu klimatskih, zdravstvenih i poreskih politika uklonio je svoju najveću prepreku prošle nedjelje kada su ga demokratski poslanici usvojili u Senatu.

Očekuje se da će ga usvojiti i Predstavnički dom američkog Kongresa, dozvoljavajući predsjedniku Džou Bajdenu (Joe Biden) da ga i zvanično potvrdi svojim potpisom.

Njegovo usvajanje predstavljalo bi rijedak zakonodavni poraz za farmaceutsku industriju i postavilo bi novi presedan za suzbijanje cijena medikamenata na najunosnijem svjetskom tržištu lijekova.

Ovo je veliki prvi korak naprijed, rekla je za Reuters demokratska senatorka Peti Marej (Patty Murray), predsjednica komiteta za zdravstvo pri Senatu.

“Ovo je prvi put da smo u mogućnosti da napravimo ovakav korak ka snižavanju cijena farmaceutskih proizvoda, što će nam omogućiti da kasnije učinimo i više”, izjavila je senatorka.

Stručnjaci za zdravstvenu politiku kažu da zakon odražava slabljenje uticaja farmaceutske industrije na Demokratsku stranku i da njen glavni argument protiv pregovora o cijenama — da guši inovacije — više nije ubjedljiv za javnost.

Anketa Kaiser Family Foundation u oktobru pokazala je da 83 odsto Amerikanaca, uključujući 95 odsto demokrata i 71 odsto republikanaca, želi da savezni zdravstveni plan Medicare za starije osobe dobije zakonodavno ovlašćenje za pregovora o cijenama pojedinih lijekova. Agencije

Share Tweet Preporuči

    Tagovi:

    Povezane vijesti

    Komentari

    Molimo Vas da pročitate sledeća pravila pre komentarisanja:
    Komentari koji sadrže uvrede, nepristojan govor, prijetnje, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni. Nije dozvoljeno lažno predstavljanje, ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara. Molimo Vas da se u pisanju komentara pridržavate pravopisnih pravila. Komentare pisane isključivo velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i skraćivanja komentara koji će biti objavljeni. Mišljenja sadržana u komentarima ne predstavljaju stavove poslovnog portala CAPITAL.ba. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu [email protected]

    Vaša e-mail adresa neće biti objavljena. Sva polja su obavezna!