dmitrij medvedevFoto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/KREMLIN POOL/SPUTNIK

Ruski stalni predstavnik u Ujedinjenim nacijama Vasil Nebeznija izjavio je danas da njegova zemlja ne podržava predlog da bude formirana demilitarizovana zona u okolini nuklearne elektrane u Zaporožju.

“Demilitarizacija bi mogla da dovede do ranjivosti elektrane zbog onih koji hoće tu da dođu. Niko ne zna kakve bi ciljeve i zadatke oni mogli da imaju. Ne možemo da isključimo bilo kakve provokacije ili terorističke napade na elektranu, koju moramo da zaštitimo”, rekao je Nebeznija, prenosi agencija Interfaks.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je prethodno pozvao na povlačenje celokupnog vojnog osoblja i vojne opreme iz elektrane i na izbegavanje raspoređivanja bilo kakvih drugih vojnih snaga ili opreme u tom području.

“Objekat ne bi smeo da se koristi kao deo bilo kakvih vojnih operacija. Umesto toga, neophodno je da se hitno postigne sporazum na tehničkom nivou o uspostavljanju bezbednosnog perimetra i o demilitarizaciji kako bi se osigurala bezbednost u regionu”, rekao je Gutereš.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev uputio je danas “prikrivenu” pretnju zapadnim saveznicima Ukrajine koji optužuju Rusiju da je stvorila rizik od nuklearne katastrofe time što je stacionirala svoje snage u okolini elektrane u Zaporožju, prenosi Gardijan.

Ukrajina je optužila Rusiju da je sprovodila napade na ukrajinske gradove sa pozicija kod nuklearne elektrane znajući da ukrajinske snage neće smeti da rizikuju i uzvrate paljbu.

Ukrajinske vlasti tvrde da je Rusija bombardovala ovu oblast i da za to optužuje Ukrajinu.

S druge strane, Moskva tvrdi da je Ukrajina bombardovala elektranu.

“Oni (Kijev i njihovi saveznici) kažu da je Rusija (odgovorna). To je očigledno stoprocentna besmislica, čak i za glupu rusofobnu javnost”, napisao je Medvedev, sadašnji zamenik Saveta bezbednosti Rusije, na svom Telegram kanalu.

“Oni kažu da se to događa samo slučajno, kao – ‘nismo hteli’. Šta mogu da kažem? Nemojmo zaboraviti da i Evropska unija takođe ima nuklearne elektrane. A nesrećni slučajevi mogu i tamo da se dogode”, upozorio je Medvedev.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari