Sremska Mitrovica postala centar srpskog folklora 1Foto: mitrovica.info

U proteklih 18 godina Sremska Mitrovica je postala jedan od centara srpskog folklora, narodne igre i očuvanja narodne tradicije. Razlog tome je Međunarodni festival folklora Srem Folk Fest koji se upravo ovih dana održava u gradu na Savi.

Kako prenosi Sremskomitrovački portal, Srem Folk Fest je počeo 11. avgusta po 18. put i trajaće do 14. avgusta.

Ove godine će okupiti učesnike iz 11 zemalja, a gosti stižu i iz dalekih zemalja Egipta, Alžira i Meksika.

Specijalni učesnici ovogodišnjeg festivala biće Nacionalni ansambl narodnih igara i pesama “Venac” iz Gračanice, koji će imati svoj celovečernji koncert druge festivalske večeri, 12. avgusta.

Festival će okupiti učesnike iz Srbije, Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Bugarske, Slovenije, Rumunije, Poljske, Grčke, kao i goste iz Afrike i Južne Amerike – Egipat, Alžir i Meksiko.

Srem Folk Fest okuplja više od 500 igrača, a za četiri dana festival poseti preko 10.000 ljudi.

Domaćini festivala su članovi Folklornog ansambla “Branko Radićević”, a glavni organizator je Centar za kulturu “Sirmiumart” u čemu im pomaže Turistička organizacija Grada Sremska Mitrovica.

Srem Folk Fest je najznačajniji festival u Srbiji koji se organizuje pod znakom Međunarodne federacije folklornih ansambala – CIOFF.

Pokrovitelj je mitrovačka lokalna samouprava, a generalni sponzori kompanije “Roloplast Mošić i “Axioma Plus”. Tu su i zvanična vina festivala iz vinarija “Erdevik” i “Divin”.

Publiku i ljubitelje narodne igre očekuje šarenilo nošnja i tradicije sa tri kontinenta, a sve je upotpunjeno neverovatnim ambijentom letnje pozornice na Žitnom trgu gde se spaja antički Sirmijum, preko orijentalnog doba do građanske Sremske Mitrovice.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari