12. avgust  2022. 13.53  | Izvor: Tanjug

Jedna evropska banka će primati uplate za tranzit ruske nafte

PRAG/VARŠAVA -

Jedna evropska banka pristala je da obrađuje plaćanja takse za tranzit ruske nafte kroz Ukrajinu, saopštila je slovačka rafinerija Slovnaft, čime se otklanja uzrok prošlonedeljne obustave isporuka naftovodom Družba ka centranoj Evropi, izveštava Rojters.

Plaćanje, ukoliko ga potvrde sve strane, predstavljalo bi korak ka obnavljanju dotoka nafte u Češku nakon jednonedeljne obustave, i takođe bi stvorilo uslove za buduća plaćanja tranzitne takse Ukrajini.

nafta, gas, platforma

Ruski operater naftovoda Transnjeft izvestio je u utorak da je Ukrajina 4. avgusta zaustavila protok nafte preko naftovoda Družba ka Češkoj, Mađarskoj i Slovačkoj, jer zapadne sankcije sprečavaju ruskog operatera da izvrši plaćanje tranzitne naknade ukrajinskoj tranzitnoj kompaniji Ukrtransnafta.

Protok ka Mađarskoj i Slovačkoj je ponovo pokrenuti u sredu nakon što su mađarska rafinerija MOL i njena slovačka podružnica Slovnaft pronašli rešenje tako što su sami platili naknadu Ukrtransnafti, ali isporuke Češkoj nisu nastavljene.

"Prema našim informacijama, jedna (evropska) banka je ponovo razmotrila prvobitno blokirano plaćanje tranzitne naknade između tranzitnih kompanija i na kraju je pristala da izvrši transfer. To znači da je ovaj upostavljeni okvih funkcionalan i da može predstavljati dugoročno rešenje", rekao je portparol Slovnafta Anton Molnar.

Drugi izvor upoznat s ovim pitanjem kazao je za Rojters da je plaćanje deblokirala ING banka sa sedištem u Holandiji i da bi protok nafte u Češku trebalo da bude nastavljen do subote.

Iz ING banke su odbio komentar.

Transnjeft je saopštio danas da je uplata tranzitne takse za tranzit nafte u Češku stigla u banku i da se očekuje potvrda iz Ukrajine, javila je ruska novinska agencija RIA.

"Očekujemo potvrdu od Ukrtransnafte o transferu sredstava kako bi se pokrenulo pumpanje prema Češkoj", rekao je Igor Đomin, pomoćnik predsednika Transnjefta.