Marinković (UGS): Žene već na konkursu za posao diskriminisane 1Gordana Marinković, UGS Nezavisnost Foto: Fonet/Aleksandar Barda

Na konkursu za posao prvo pitanje upućeno ženama najčešće je “da li ste majka” i “da li planirate da postanete majka”, pa ako planirate, odmah ste “eks” i od tog momenta ste precrtani, izjavila je FoNetu predstavnica Ženske sekcije UGS Nezavisnost Gordana Marinković.

Ona je u serijalu razgovora Stigma ukazala da se konkursi odvijaju na netransparentan način, pa sindikati ne mogu da prate šta se događa.

Direktor ima diskreciono pravo da odabere jednog od tri kandidata, podsetila je Marinković i ocenila da posao dobija uglavnom neko ko mu je stranački blizak ili odgovara na neki drugi način, bez obzira na to da li je stručan ili ne. Ona tvrdi i da su “u Srbiji, gde vlada bela kuga, devojke koje dođu na konkurs u bankama dužne da potpišu da će, ukoliko ostanu u drugom stanju, same dati otkaz”.

Diskriminacije žena na radu ima na svakom koraku i u svakom obliku, predočila je Marinković i dodala da položaj žena i muškaraca i dalje nije jednak, iako stvari idu u boljem smeru.

Kao primer dobre prakse, ona je pomenula svoj sindikat, koji je među 148 delegata na kongresu imao 42 žene, što je za svaku pohvalu.

“Žene ulaze polako u sva tela. Prvi put na čelu jedne sindikalne organizacije imamo ženu, Čedanku Andrić, koja prepoznaje sve probleme žena i apsolutno ima sluha za sve”, naglasila je Marinković.

Ona, međutim, napominje da brojni sindikati u pojedinim delatnostima nisu ispratili kolektivne ugovore, već su umanjili prava žena, naročito “žena u unifiormama”, u policiji i vojsci, ali i BusPlusu.

Još jedan primer neravnopravnog odnosa Marinković je uočila u zdravstvu, pominjući medicinske sestre koje, posle rada u kovid zoni, odlaze kući da “igraju svoju ulogu majke, domaćice, kuvarice”, što nije slučaj sa muškarcima.

“Razlika se vidi i u fabrikama, gde ženama stavljaju pelene da ne bi išle u toalet, što je slučaj u fabrici kablova”, ilustrovala je Marinković.

Prema njenim rečima, pravo na majčinstvo takođe je narušeno, jer majke do navršene treće godine deteta imaju pravo da rade bez noćnih smena, ali rukovodioci lagano pokušavaju da ih ponovo uvuku u noćni rad pričom da će posle toga dva dana biti slobodne.

“Ako traže neplaćeno odsustvo ili da rade samo pre podne zbog obaveza prema detetu, obično budu raspoređene na radna mesta sa manjim koeficijentom i manje su plaćena”, rekla je Marinković.

Mada nema konkretne podatke o procentima kada je reč o mobingu, ona je ocenila da je taj fenomen veoma prisutan u grani metalaca i rudara.

Navela je slučaj otpuštanja u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), gde su tri predsednika sindikata dobili otkaze, kao i situaciju kada je predsednica jednog sindikata poslata 30 kilometara daleko od kuće na radno mesto na kojem nema posla i ne radi računar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari