Svet

0

Porodice žrtava napada na OI 1972. godine bojkotovaće nemačku komemoraciju

Autor: IG

Izvor: Beta

Porodice žrtava napada na OI 1972. godine bojkotovaće nemačku komemoraciju

Izvor: Beta/AP/Maya Alleruzzo

Porodice jedanaest izraelskih sportista koje su ubili palestinski napadači na letnjim Olimpijskim igrama 1972. godine u Minhenu neće prisustvovati obeležavanju 50-godišnjice jer smatraju da, između ostalog, zaslužuju veće kompenzacije.

Ta odluka, objavljena u četvrtak, ističe da između dve zemlje, koje su izgradile snažne veze uprkos holokaustu u Drugom svetskom ratu u kome su nacisti i njihovi saveznici ubili šest miliona Jevreja, i dalje postoji neslaganje.

Članovi palestinske organizacije Crni septembar ubacili su se u Olimpijsko selo, ubili dvojicu izraelskih sportista iz izraelskog nacionalnog tima i odveli još devet kao taoce 5. septembra 1972. godine.

Napadači su se nadali da će primorati Izrael da pusti 234 palestinskih zatvorenika i Zapadnu Nemačku da oslobodi dvoje levičara ekstremista, osnivača nemačke Crvene armije, Andreasa Badera (Baader) i Urlike Majnhof (Meinhof).

Svi taoci i jedan zapadnonemački policajac su ubijeni u pokušaju spasavanja nemačkih snaga. Rođaci sportista optužuju Nemačku da nije obezbedila Olimpijsko selo, odbivši izraelsku pomoć i za neuspelu akciju spasavanja.

"Pedeset godina zloupotreba, laži, ponižavanja i odbacivanja Vlade Nemačke i bavarskih vlasti posebno, zaista je isuviše za nas", napisale su porodice u pismu bavarskim vlastima koje organizuju komemoraciju 5. septembra.

Kako je navedeno, iako je predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnamejer (Frank- Walter Steinmeier) prihvatio zahteve za javnim izvinjenjem i da se otvore arhive sa više informacija o napadu, kompenzacije koje je Nemčka ponudila su "uvreda".

Anki Špicer (Ankie Spitzer), supruga trenera mačavalaca, jednog od ubijenih, rekla je da su porodice očekivale kompenzacije po međunarodnim standardima za terorističke napade.

Ona je imala 26 godna kada se napad dogodio u Minhenu, a sada ima 76 i , kako je rekla AP-u, nije joj potreban dijamantski prsten, već porodice žele samo "fer i pravedne kompenzacije", posebno 14 ljudi koji izgubili roditelje u napadu i živele u senci toga pola veka.

"Ako ne žele da se približe tome, čak ni da se približe, svojom ponižavajućom ponudom onda održavajte vaše ceremonije, ali mi nećemo biti tamo", rekla je Špicer i dodala da će cela izraelska delegacija od oko 200 ljudi, uključujući olimpijske sportiste, ostati kod kuće.

Nemački zvaničnici nisu odmah komentarisali stav porodica žrtava.

Odmah posle napada, Nemačka je porodicama žrtava dala oko 4,19 miliona maraka (dva miliona evra), a 2002. godine preživeli rođaci su primili dodatnih tri miliona evra, prenela je nemačka novinska agencija DPA.

Ministar spoljnih poslova Nemačke je u julu rekao da se razgovora sa rođacima i planira ponuda novih odšteta porodicama.

Nemački mediji su javili da je Nemačka ponudila deset miliona evra familijama koji uključuju ranije isplate. Vlada Nemačke nije zvanično objavila koliko je novca ponuđeno.

U zahtevu za kompenzacije od oko 40 miliona maraka navedeno je da su tokom policijske operacije spasavanja učinjene velike grešške, ali je ta tvrdnja odbijena jer je slučaj zastario.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR