Udruženje građana “Zelena oaza - Subotica”: Umesto deponije Žednička šuma 1Sadnice umesto smeća, foto: "Zelena oaza - Subotica"

Gorući ekološki problemi na kojima se decenijama radilo malo, iznedrili su pre dve godine Udruženje građana “Zelena oaza – Subotica”, nastalo na nepokolebljivoj volji i želji dvadesetak momaka iz Novog Žednika, naselja nadomak ovog grada na severu Bačke, da se nešto promeni.

Kako za Danas priča predsednik Udruženja Mihajlo Ždrnja, najpre su u svom selu, zajedno sa meštanima, krenuli u rešavanje manjih problema, poput košenja trave i čišćenja smeća uz putne pojaseve, a potom se rodila ideja da se ukloni divlja deponija koja je predstavljala višedecenijski problem Novog Žednika, jer se uprkos čišćenju od strane Mesne zajednice, Grada i nadležnog javno komunalnog preduzeća stalno obnavljala.

“Mislili smo da je vreme da jednom za svagda rešimo taj prostor koji, osim što ruži kompletnu sliku jer se nalazi na ulazu u selo, nadomak te deponije je i Sportski centar ‘Preporod’ i vodovod koji selo koristi, te je i to bilo problematično što se na 100 metara od vodovoda nalazi jedna ekološka bomba u vidu divlje deponije”, priča Ždrnja.

Tako su prvo počeli da prikupljaju sredstva za bager koji bi očistio prostor od oko 2,5 hektara prekriven smećem, šutom i kamenjem, nakon čega su poljoprivrednici svojom mehanizacijom navukli zemlju i izravnali teren.

Oko nekadašnje divlje deponije iskopan je i kanal kako bi se sprečio ulazak u ovaj prostor, a na jedini ulaz postavljene su kamere, čime je uspostavljena kontrola i mogućnost odvraćanja svakog narednog pokušaja nepropisnog odlaganja otpada.

U jesen 2020. godine organizovali su i akciju pošumljavanja ovog prostora, čime je konačno divlju deponiju zamenila Žednička šuma, a sve to ne bi bilo moguće da se akciji nisu priključili svi meštani, kao i kompanije koje su donacijama pomogle da ova ideja ugleda svetlost dana.

“Uspeli smo da se deponija ne obnovi i kupili smo preko Udruženja jednu mašinu za košenje visoke trave i preuzeli na sebe da dobrovoljno kosimo taj potez. Takođe, dogovorili smo se sa jednim čovekom koji ima stado od 150 ili 200 ovaca, on je taj prostor ogradio električnim pastirom i danas je to jedna lepa slika, da tamo gde je pre dve godine bilo tone i tone otpada i šuta, sada pasu ovce”, kaže Ždrnja.

Uklanjanjem divlje deponije, Udruženje je dobilo vetar u leđa za dalje poduhvate, a pažnju su usmerili na pošumljavanje. Prema rečima našeg sagovornika, za Suboticu, ali i celu Vojvodinu, ovo je “tema broj jedan”, a naročito nedostatak vetrozaštitnih pojaseva.

“Poslednjih godina vidimo koliko pošumljavanje igra ključnu ulogu od razgradnje zemljišta, gde se uništava poljoprivredni sloj zemljišta jer nema vetrozaštitnih pojaseva. Kada dođu promene vremena i kiša, imam osećaj da u roku od sat vremena oblaci prelete Vojvodinu. Nema šta da je zadrži, pusta je i naš mali doprinos tome je što smo odlučili da podižemo vetrozaštitne pojaseve”, pojašnjava Ždrnja.

Tako je u proleće 2021. godine Udruženje uz pomoć društveno odgovornih kompanija i volontera-građana podiglo drvored sa obe strane puta od Starog Žednika do Đurđina, da bi u jesen iste godine zajedno sa organizacijom IT “Subotica 2030” organizovali dve velike akcije pošumljavanja Segedinskog i Beogradskog puta u Subotici.

Krajem godine, Udruženje je uz pomoć kompanija ozelenilo i dvorišta desetak školskih ustanova, gde su zajedno sa đacima zasadili oko 400 sadnica.

Akcije pošumljavanja Udruženje je nastavilo i u proleće ove godine, kada je ponovo uz pomoć kompanija i volontera-građana vetrozaštitni pojas dobio i deo puta od Subotice ka Starom Žedniku, a svi se održavaju zahvaljujući nesebičnoj podršci dobrovoljnih vatrogasnih društava koji ih redovno zalivaju.

“Generalno je problem u organizaciji, da se na odgovarajuća mesta postave mladi, hitri i organizovani ljudi, da se tu sistem uspostavi i mislim da bi vrlo brzo Subotica i po pitanju pošumljavanju, i po pitanju selekcije otpada promenila stvari, kao i malo ozbiljnijih tema kao što je jezero Palić. Mislim da ljudi koji time treba da se bave se uopšte ne bave, a da ozbiljan problem trenutno postoji i mislim da ćemo se probuditi jedan dan i da ćemo videti u kakvoj smo haotičnoj situaciji ako se nešto ne promeni odmah”, poručuje Mihajlo Ždrnja.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Udruženje građana “Zelena oaza - Subotica”: Umesto deponije Žednička šuma 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari