');
Blic Biznis Privreda

NIVO RAJNE I DALJE U PADU Zbog niskog vodostaja otežan transport robe brodovima

Nivo Rajne ponovo u padu, otežan transport robe brodovima, prenosi Tanjug. Nivo reke Rajne u Nemačkoj ponovo je opao zbog toplog i sušnog vremena i teretni brodovi ne mogu da plove ako su više natovareni, saopštili su danas trgovci i trgovački posrednici, prenosi Tanjug.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Broda Polarnet sa ukrajinskim žitom stigao u tursku luku Derinče Foto: khalil hamra / Tanjug/AP
Broda Polarnet sa ukrajinskim žitom stigao u tursku luku Derinče

Transport tereta po Rajni se nastavlja, ali da bi to bili u mogućnosti, brodovi su primorani da plove sa samo četvrtinom kapaciteta, pa vlasnici tereta često moraju da plate za svoje isporuke četiri plovila umesto jednog.

Blic preporučuje

Ekonomisti procenjuju da bi poremećaj vodostaja na Rajni mogao da umanji za pola procenta nemački ekonomski rast ove godine, navodi britanska agencija.

U izveštaju Rojtersa se podseća da je Rajna jedan od ključnih rečnih pravaca koji povezuje nemačku industriju sa lukama u Severnom moru, iz kojih se nemački proizvodi izvoze na svetska tržišta.

Želite da vam "Blic Biznis" donosi najnovije i ekskluzivne informacije o ekonomiji i dešavanjima u svetu biznisa, da čitate o uspesima i padovima srpskih privrednika, ali i poslovima koji u Srbiji i svetu donose novu eru u biznisu. Postanite i vi deo kluba koji čini više od 100.000 ljudi. Prijavite se na newsletter i na mejlu očekujte najaktuelnije i najekskluzivnije informacije.