Rumunija nabavlja helikoptere, piloti poslati u SAD na obuku

Rumunija je naručila šest helikoptera blek hok za potrebe službe za vanredne situacije.

Izvor: B92

Petak, 12.08.2022.

10:42

Rumunija nabavlja helikoptere, piloti poslati u SAD na obuku
Ilustracija: Shutterstock/Dragos Asaftei

Piloti određeni za te letelice već se nalaze u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na preobuci.

Kako navodi portal Balkanska bezbednosna mreža, piloti pripadaju rumunskom Ministarstvu unutrašnjih poslova i na Floridi će obaviti teoretsku obuku i letenje na simulatoru, a po povratku u domovinu biće raspoređeni na rad u Sektoru za vanredne situacije.

Rumunija je kupila šest helikoptera blek hok, ali u civilnoj varijanti koja se proizvodi u Poljskoj pod nazivom S-70i. Letelice su već u proizvodnji i sused Srbije je za njihovu nabavku izdvojio 140 miliona evra.

Većinu sume pokrila je Evropska unija iz nepovratnih fondova.

"Šest helikoptera koje je Rumunija naručila treba da zamene sovjetske letelice MI-8 i MI-17, koje trenutno nisu u upotrebi jer nije moguće obaviti generalni remont u Rusiji. Pritom se radi o vremešnim letelicama od kojih je najmlađa proizvedena pre 29 godina a najstarija pre skoro pola veka", dodaje se.

Rok za početak isporuke helikoptera je 2023. godina. Tri letelice će biti prilagođene za potrebe traganja i spasavanja na moru a tri na kopnu, a svi helikopteri će moći da se bave i medicinskom evakuacijom, izviđanjem i gašenjem požara.

Rumunski sektor za vanredne situacije trenutno aktivno koristi i 16 Erbasovih helikoptera H135.

Sada imaju letačke jedinice i posade u Targu Murešu, Bukureštu, Galacu, Jašiju, Aradu, Krajovi i Konstanci, a po potrebi se zemaljske posade raspoređuju i u druge gradove.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: