Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder tužio Bundestag 1Foto: Fonet

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder tuži parlament u pokušaju da vrati posebne povlastice koje su mu oduzete u maju, rekao je njegov advokat u petak za dpa, prenosi Hina.

Šreder u tužbi podnesenoj berlinskom Upravnom sudu traži da mu se vrati kancelarija u parlamentu, rekao je njegov advokat u Hanoveru Mihael Nagel, piše Al Jazeera Balkans.

Odbor za budžet nemačkog parlamenta u maju je doneo odluku da se Šreder, koji je dugo bio predmet žestokih kritika u Nemačkoj zbog svojih veza s Rusijom, mora odreći svog prava na kancelariju u Bundestagu, iako i dalje ima pravo na penziju i osiguranje.

Dugogodišnji prijatelj Vladimira Putina

Advokatski tim bivšeg kancelara tvrdi da je odluka budžetskog odbora Bundestaga o prestanku finansiranja kancelarije s osobljem na koju je Šreder imao pravo i njegovog posledičnog ukidanja bila nezakonita, navodi se u saopštenju advokata koje je dobio dpa.

Šreder, dugogodišnji prijatelj ruskog predsednika Vladimira Putina, bio je socijaldemokratski kancelar od 1998. do 2005. godine. Nakon što je napustio kancelariju, počeo je da radi za ruske energetske divove Gazprom i Rosneft, među ostalima.

Takođe drži čelne pozicije u gasovodima Severni tok i Severni tok 2 koji spajaju Rusiju i Nemačku preko Baltičkog mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari