Читај ми!

Više od polovine mladih nema posao, čak 65 odsto njih živi sa roditeljima

Trećina mladih nezaposlena je duže od dve godine, dok je čak 75 posto njih bilo na nekoj vrsti prakse koja nije plaćena. Tek svaki deseti živi u svom stanu, dok većina njih nema mogućnosti da se odvoji od roditelja i započne samostalan život, pokazuju podaci najnovijeg istraživanja Krovne asocijacije mladih Srbije. Na Međunarodni dan mladih upozoravaju na probleme sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Džeparac za prvu jutarnju kafu mladima uglavnom daju roditelji sa kojima živi čak 65 posto njih. Posao nema više od polovine i to je jedan od ključnih razloga zašto svaka druga mlada osoba želi da napusti Srbiju.

"Tradicionalno i ove godine smo dobili podatak da je nedostatak zaposlenja, odnosno zapošljavanja mladih jedan od ključnih problema. Zajedno sa tim obrazovanje mladih, neko usklađivanje sa tržištem rada i treća neka problematična situacija mladih je da učestvuju u procesu donošenja odluka i promeni sistema vrednosti pošto se sa dosta aspekata jednog demokratsko društva ne slažu", kaže Miljana Pejić, generalna sekretarka Korvne organizacije mladih Srbije.

Ne slažu se ni u stavovima o LGBT zajednici, EU, Kosovu. Unutrašnja politika ih slabo zanima, spoljna još manje. Više od polovine nije za uvođenje vojnog roka, dok isti procenat pre bira savez sa Rusijom nego pakt sa Zapadom. Mnogi odgovori mladih iznenadili su istraživače, jedan podatak naročito.

"Da je skoro svaka peta mlada osoba doživela seksualno nasilje, a svaka četvrta mlada žena", dodaje Pejićeva.

Nasilje je samo jedan od izazova sa kojima se omladina suočava.

"Ove godine je nešto teža situacija, svakakva neka kriza se prelomi i preko naših leđa. Ono što ceo svet oseća to poskupljenje cena namirnica i generalno života, a to je uzrokovalo i povećanje cena u domovima i u studentskim menzama. Samim tim je došlo i da su cene stanarina povećane. Ono čemu se i dalje nadamo je da neće doći do povećanja cena školarina", naglašava Ilija Todorović, predsednik Saveza studenata Beograda.

Procenjuje se da u Srbiji živi oko milion mladih od 15-30 godina. Mnogi od njih ne veruju da mogu da menjaju društvo i utiču na političke odluke. Njihovi predstavnici im poručuju da je za početak dovoljan prvi korak da se uključe u javnu raspravu o Strategiji o mladima koja je bi uskoro trebalo da bude usvojena u Skupštini.

четвртак, 18. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво