12. avgust  2022. 09.57  | Izvor: RTV

Svečano otvoren "Srem folk fest"

SREMSKA MITROVICA -

Počeo je dugoočekivani, tradicionalni, međunarodni festival folklora "Srem folk fest", koji se održava na Žitnom trgu u Sremskoj Mitrovici. Svečanim defileom učesnika, čime festival dobija karnevalski karakter, a potom vatrometom, otvoren je festival, koji će trajati do 14.avgusta. Preko 2000 posetilaca je ispunilo Žitni trg i pozdravljalo svoje favorite. Učestvovali su domaći i strani ansambli, koji su kroz pesmu i igru publici prikazali svoje istorijsko nasleđe.

srem, folk

Festivali su izuzeno važan segment događaja, zbog svečanosti ovih događaja, kao i popularnosti, koja im donosi veliki broj posetilaca. Tome je svedočila i velika posećenost Mitrovčana svih generacija, koji su aplauzom ispratili dvočasovni program, kome je prethodio defile učesnika, koji je bio velika atrakcija.

Prvo veče su otvorili domaćini Folklorni ansambl "Branko Radičević", zatim gosti iz BIH, Rumunije, Bugarske i Meksika. Nekim učesnicima je ovo prva godina kako učestvuju na festivalu, ali ima i onih koji su tu godinama, a neki od samog početka.

Zemlje favoriti Alžir i Egipat nisu mogli da učestvuju, zbog nemogućnosti pribavljanja dokumentacije vezane za kovid 19, ali to nije umanjilo vrednost i kvalitet programa, čemu su i svedočile koreografije prisutnih ansambala.

Festival je manifestacija koju organizuje lokalna samouprava, kao i Centar za kuturu "Siriumart". Zahvaljujući ovom festivalu Sremska Mitrovica biva prepoznatljiva u globalnim razmerama, a festival doprinosi i brendiranju, odnosno, reklamiranju grada i njegovih potencijala.

"Srem folk fest" je približio udaljene delove sveta, narode i narodnosti, domaćine i učesnike kroz igru i pesmu. Na taj način je Sremska Mitrovica stecište međunarodnih susreta koji svake godine bivaju učvršćeni ne samo postojećim mostovima saradnje, nego i novim kontaktima i uspostavljenim vezama koje predstavljaju čvrste temelje za neke naredne mostove i internacionalnu saradnju. Time Grad i region šire svoju tradiciju i kulturu van granica, pružanjen prilike učesnicima festivala da neposredno upoznaju, vide i dožive deo prošlosti i sadašnjosti različitih naroda, koje su predstavljene i spojene u koreografiji.