Biševac: Opozicija deluje detinjasto i nezrelo, ako tako ostane Vučić će vladati dok najmlađi sin ne preuzme vlast 1Foto: N1

Zbog međusobnog prepucavanja opozicija deluje detinjasto i nezrelo, a ako nastavi s takvim ponašanjem u Skupštini građanima će poslati poruku da stvarno nemaju za koga da glasaju, ocenila je u Novom danu novinarka Safeta Biševac.

Ona je dodala da će uz ovakvu opoziciju Aleksandar Vučić vladati dok mu najmlađi sin Vukan ne naraste da može da preuzme vlast.

„Plašim se da opozicija još nije svesna u kakvim problemima se nalazi Srbija. Nije svesna da su ulaskom u Skupštinu dobili šansu da budu vidljiviji i da se javnosti bolje predstave. Ako nastave da se svađaju ovako birači će da pomisle da stvarno nemaju za koga da glasaju. Uz ovakvu opoziciju Vučić će vladati dok mu Vukan ne naraste da preuzme vlast“, rekla je Biševac.

Komentarišući ponudu Vladete Jankovića da posreduje, kako bi se ponovo uspostavilo kakvo takvo jedinstvo opozicije, Biševac kaže da ne vidi potrebu za mirenjem „pomalo posvađane opozicije“.

„Prepucavanje u Skupštini deluje detinjasto i nezrelo, da se pitam zašto su se kandidovali za poslanike ako će da se svađaju ko gde sedi“, rekla je gošća Novog dana na N1.

Od opozicije očekuje da se svakodnevno izjašnjavaju o najvažnijim pitanjima, ali ne samo tako što će kritikovati Vučića, već tako što će ponuditi neka svoja rešenja.

„Nisam baš sigurna da nude rešenja. Aktuelan je protest poljoprivrednika. Hajde da vidimo da li u svojim redovima imaju nekog agrarnog stručnjaka koji bi rekao da su poljoprivrednici u ovome u pravu u ovome nisu, država bi mogla da im da to i to, ovako bismo mi to uradili“, predlaže Biševac.

Ona ističe da je opozicija uvek razočara kada su u pitanju međunacionalni incidenti jer u tim situacijama, kako kaže, gledaju da budu nevidljivi.

„Verovatno kalkulišu šta bi dobili i da li će neke glasače oterati od sebe ako nešto budu rekli glasni, bilo da podržavaju stavove vladajućih struktura ili ih oštro kritikuju. To su situacije kada bi trebalo da se jasno izjasne“, ističe Biševac.

Kakav će se opozicija predstaviti u Skupštini zavisiće od nje, ali i od predsedavajućeg parlamenta Vladimira Orlića. Sagovornica N1 misli da će on imati zadatak „da minira opoziciju na svakom koraku“, a da će vladajuća struktura nastaviti sa svojim svađalačkim i uvredljivim manirom.

„Pozicija će biti žestoka, a valjda će neko iz opozicije biti spreman da odgovori. Ne želim da se spuštaju na taj svađalački nivo vlasti, već da budu oštri i kritični ali da drže neki nivo“, rekla je Biševac.

Ulaskom u parlament opozicija će dobiti mogućnost i da se pojavi na televizijama sa nacionalnom pokrivenošću, a Biševac podseća na izjavu vlasnika Pinka Željka Mitrovića da je ulaskom u Skupštinu Dragan Đilas postao politički faktor. Ipak, gošća Novog dana ne očekuje da će opozicija tu dobiti previše prostora.

„Ako bi se otvorili i dopustili da oni koji kritikuju vlast izraze svoje stavove to bi poljuljalo aktuelnu vlast, jer bi navelo građane koji nisu dobro obavešteni i veruju u ružičastu stvarnost. Možda bi se zapitali šta je istina, a šta je manipulacija. Zato mislim da će ova vlast gledati da sve televizije drži pod svojom kontrolom i neće dopustiti da se demokratizuju i otvore za druga mišljenja. Gostovaće opozicija, ali taj iz pozicije uvek poklapa opoziciju zato što je bahat i svađalica. Neće biti dijaloga, biće samo svađa“, predviđa Biševac.

Komentarišući izjavu Dinka Gruhonjića da će vidljivot opozicije biti onolika koliko uspe da izvrši pritisak, gošća Novog dana kaže da je problem što za sada, opozicija deluje „kao da su zadovoljni što su ušli u parlament, imaće finansijsku podršku države, kao da su time njihove trenutne političke ambicije zadovoljene“.

„Okosnica nove vlade SNS-SPS“

Kada je u pitanju sastav nove vlade Safeta Biševac očekuje da lider Socijalističke partije Srbije (SPS) Mladen Savatović bude jedan od ministara.

„Srbija će dobiti novo staru vladu, a okosnicu će činiti SNS-SPS. Suštinskih promena neće biti, personalne će biti nebitne… Neki će ostati bez fotelja da bi pokazali građanima da je SNS spreman da se odrekne ministara koji nisu zadovoljavali“, ocenila je Biševac.

Ona dodaje da o sastavu vlade odlučuje samo jedan čovek – Aleksandar Vučić, a da ona nije sigurna da je „još odlučio i presekao“.

„Čini mi se da će neki ministri koji su malo više iritirali javnost izgubiti fotelje“, rekla je Biševac i dodala da među njima vidi aktuelnog ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića.

Kada je u pitanju učešće SPS-a u vladi, Biševac kaže da Ivica Dačić voli da vude deo izvršne vlasti i da dobije neku jaku ministarsku poziciju.

„SPS svaki put dobije manje resora i pozicija u javnim preduzećima od prošlog puta. Pretpostavljam da će njihov udeo u vlasti biti skromniji. Ali uvek je interesantno šta će biti sa Bajatovićem i da li će ostati na čelu Srbijagasa. Mislim da bi Zapad voleo da se tu nađe neko drugi“, rekla je Biševac.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari