Najnovije vesti
Vesti Svet
INCIDENT IZNAD ALJASKE Ruski avion primećen dva puta za dva dana, oglasila se Severnoamerička vazdušna odbrana

INCIDENT IZNAD ALJASKE Ruski avion primećen dva puta za dva dana, oglasila se Severnoamerička vazdušna odbrana

Ruski osmatrački avion primećen je u zoni protivvazdušne odbrane Aljaske dva puta u dva dana, saopštila je u utorak komanda za vazdušno-kosmičku odbranu Severne Amerike.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Ruski avion Foto: Kyrgyz Republic General Staff / EPA;
Ruski avion

Odbrambeni region Aljaske, poznatiji kao NORAD, otkrio je letelicu koja je "ostala u međunarodnom vazdušnom prostoru i nije ušla u američki ili kanadski suvereni vazdušni prostor", navodi se u saopštenju za javnost.

Blic preporučuje

Zona za identifikaciju protivvazdušne odbrane je samoproglašena oblast vazdušnog prostora koja okružuje zemlju ili teritoriju u okviru koje nastoji da identifikuje strane vojne letelice. Iako zone nemaju osnovu u međunarodnom pravu, probijanje zone druge teritorije smatra se aktom agresije.

Mesecima uoči posete predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajvanu, Kina je redovno slala ratne avione u identifikacionu zonu protivvazdušne odbrane na samoupravnom ostrvu.

NORAD koristi slojevitu odbrambenu mrežu satelita, zemaljskih i radara u vazduhu i borbenih aviona da identifikuje druge avione i dođe do odgovarajućih akcija.

- Ostajemo spremni da upotrebimo brojne opcije odgovora u odbrani suvereniteta Severne Amerike i Arktika - navodi se u saopštenju agencije.

Rusija je u februaru pokrenula široki napad na Ukrajinu. U subotu su stotine hiljada civila koji su ostali u Donjecku, centru najnovijeg ruskog napada, upozoreni da moraju da se evakuišu dok još ima vremena, prenosi NBC. Zvaničnici u Donjecku su rekli da je više od dve trećine civila već pobeglo, ali da je procenjeno da ih je ostalo 350.000.