Dostupni linkovi

Tužilac kaže da nema dokaza da je kriminalna grupa Abazoviću dala kriptovani telefon


Premijer Crne Gore Dritan Abazović
Premijer Crne Gore Dritan Abazović

Istragom Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) nijesu pronađeni dokazi da su članovi organizovane kriminalne grupe obezbijedili telefon sa aplikacijom SKY za premijera Crne Gore Dritana Abazovića, niti da je on komunicirao sa njima, saopštio je specijalni tužilac Miroslav Turković, 11. avgusta.

Navodi se i da ništa ne ukazuje na podatak da je Abazović, dok je bio potpredsjednik Vlade, koristio kriptovani mobilni telefon.

Mportal objavio je u utorak, 9. avgusta, tekst u kome se navodi da pripadnici jednog od najozloglašenijih balkanskih klanova dogovaraju nabavku i poklanjanje kriptovanih telefona za Abazovića.

Oglasio se i premijer Dritan Abazović koji je kazao da je telefon dobio od prijatelja iz javne administracije koji nije član kriminalne grupe.

Abazovic je sličnu izjavu dao 27. maja 2022. godine na premijerskom satu u Skupštini Crne Gore.

Zahvaljujući Europolu i policijama zapadnih zemalja koje su presrele, dešifrovale i proslijedile crnogorskim istražiteljima šifrovane razgovore kriminalnih grupa preko kriptovanih telefona i aplikacija, među kojima je i SKY ECC aplikacija, u Crnoj Gori je od aprila uhapšeno više osoba.

Abazović se osvrnuo i na portal koji je objavio tekst rekavši da Mportal nestati kad se "privedu neki ljudi".

Ivo Pukanić i Niko Franjić, direktor "Nacionalovog" marketinga ubijeni su podmetnutom eksplozivnom napravom u dvorištu „Nacionala“ 2008. godine.

U Hrvatskoj je, za ubistvo Pukanića, izrečena pravosnažna presuda, ali je i ostalo nepoznato ko je naručilac.

Robertu Mataniću koji je osuđen kao organizator grupe, Vrhovni sud Hrvatske je 2014. godine potvrdio 33 godine zatvorske kazne. Njegovom rođaku Luki Mataniću, za pomaganje je kazna smanjena je sa 16 na 15 godina, a to je učinjeno i za Amira Mafaljanija.

XS
SM
MD
LG