Vesti

0

Vlada dala ponudu, nisu ispunjeni zahtevi za cenu goriva i suncokreta

Autor: SA

Izvor: N1, Beta

Vlada dala ponudu, nisu ispunjeni zahtevi za cenu goriva i suncokreta

Izvor: Beta/Amir Hamzagić

Nedeljko Savić, predsednik udruženja poljoprivrednika Stig iz Požarevca, rekao je posle sastanka sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem da je Vlada izašla sa određenom ponudom poljoprivrednicima i da će se konačna odluka o obustavljanju ili nastavku protesta doneti tek kada iz Nemanjine stigne konačna ponuda o kojoj će biti informisani članovi poljoprivrednih udruženja, prenosi N1.

Poljoprivrednici su tražili da cena suncokreta bude 700 evra, ali je Vlada ponudila 535 evra plus PDV.

Nije ispunjen ni zahtev da se registrovana poljoprivredna gazdinstva oslobode akciza na gorivo za količinu do 100 litara po hektaru, a Vlada je ponudila umanjenje cene goriva za 22 dinara po litru za količino do 60 litara po hektaru.

Kako je objasnio Radoslav Adamović iz Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije, taj novac bi se poljoprivrednicima isplatio unapred i oni bi s njim mogli da kupuju gorivo na pumpama.

Vlada se složila sa poljoprivrednicima da se ukine zabrana izvoza rafinisanog ulja.

"Mi smo predložili da se ukine marža trgovačkim lancima, to je neka razlika od 148 dinara koliko dobijaju uljare od trgovačkih lanaca do 196 dinara koliko je trenutno na rafovima u marketima. Mi smo tu pokušali da nađemo mesto što se tiče pomaka cene", rekao je posle sastanka Nedeljko Savić.

Na sastanku je ponuđeno da se mlekarima isplate premije za mleko u iznosu od 15 dinara po litru, a kako su rekli predstavnici poljoprivrednika iz Vlade je poručeno da ne postoji mogućnost da se subvencioniše cena đubriva.

Upitani da li su ovo bili samo kratkoročni zahtevi ili se oni odnose i na sledeću godinu, Adamović je kazao da poljoprivrednici imaju zahteve i za narednu godinu, a to su uvođenje plavog dizela do 100 litara po hektaru, za koji bi mogla da se prijave gazdinstva površine do 100 hektara.

"Tražili smo 300 evra subvencije. Da se povećaju subvencije kako bi pokušali da se približimo makar poljoprivrednicima u okruženju", rekao je Adamović.

On je dodao da će poljoprivrednici nastaviti protest ako im se ne dopadne ponuda Vlade.  

 

Vlada Srbije poslala odgovore na zahteve poljoprivrednika

Vlada Srbije je danas poslala odgovore na zahteve poljoprivrednika koji su izneti na sastanku u kojima piše da će izvoz ulja biti u potpunosti slobodan, kao i da su uljare ponudile cenu za otkup suncokreta u iznosu od 535 evra po toni plus PDV, prenosi portal Nova.rs.

Drugi odgovor se odnosi na sniženje cene goriva za poljoprivrednike – podsticaj u iznosu od 22 dinara po litri goriva, za 60 litara po hektaru (limit 20 hektara), kao i da je omogućeno poljoprivrednicima da na NIS-ovim pumpama toče gorivo dva puta u toku dana u mašine, plus u kanister od 60 litara, a da će se agro kartice izdavati po ubrzanoj proceduri.

Kako navodi portal, dogovoreno je i da zbog suše, premija za mleko i u drugom kvartalu bude 15 dinara po litri, kao pomoć proizvođačima mleka.

Na sastanku je obećano i da predstavnici udruženja neće snositi posledice od strane Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije za dosadašnje učestvovanje na protestima.

Kada je u pitanju Moratorijum na poljoprivredne kredite, u odgovoru Vlade se navodi da Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije sa poslovnim bankama već radi na njegovoj realizaciji.

Kako se navodi u odgovoru Vlade, predstavnici udruženja će biti pozvani da se uključe u svaku radnu grupu za izmene propisa iz oblasti poljoprivrede kako bi se zajednički u budućnosti kreirale mere poljoprivredne politike (plavi dizel, novi model davanja po hektaru, ograničenje marži...).

Za poljoprivrednike koji su učestvovali u blokadama prethodna dva dana je jedini prihvatljiv odgovor Vlade na njihove zahteve da izvoz poljoprivrednih proizvoda bude slobodan, pa će večeras odlučiti da li će nastaviti proteste.

 

Marković: Poljoprivrednici nezadovoljni, večeras odlučuju o nastavku protesta

Potpredsednik udruženaja poljoprivrednika "Stig" iz Požarevca Milan Marković rekao je agenciji Beta da su poljoprivrednici nezadovoljni rezulatatom razgovora sa premijerkom Anom Brnabić i večeras će odlučiti da li će nastaviti proteste. 

"Samo jedan naš zahtev je ispunjen - da bude ukinuta zabrana izvoza poljoprivrednih proizvoda, o čemu će Vlada danas doneti odluku", kazao je Marković.

Kako je naveo, za suncokret im je ponuđena otkupna cena od 535 evra po toni.

"To je za nas neprihvaljivo jer smo tražili da cena bude 700 evra po toni. Naš predlog je da se smanje trgovačke marže, a da proizvodjači dobiju više jer su njihovi troškovi uvećani 300 odsto", rekao je Marković.

On je istakao da će poljoprivrednici na sastanku večeras odlučiti na koji način će nastaviti da se bore za ispunjenje zahteva.

Sastanak poljoprivrednika sa premijerkom trajao je više od dva sata, a na njemu su bili predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika Srbije i udruženja "Stig".

Njihovi zahtevi su i moratorijum i zamrzavanje kredita, premiju za mleko od 15 dinara po litru, da se proglasi elementarna nepogoda zbog suše i 30 odsto subvencija za đubrivo.

Zatražili su i da se ne kažnjavaju poljoprivrednici kojima je policija, tokom protesta u utorak, pisala kazne.

Poljoprivrednici su centar Novog Sada blokirali juče od 8.00 do 14.00. Oni su prenoćili u Novom Sadu, a pridružili su im se i poljoprivrednici iz udruženja "Stig". 

 

Poljoprivrednici u Novom Sadu trubili dok su čekali ishod pregovora u Beogradu

Poljoprivrednici koji već treći dan borave u Novom Sadu ispred zgrade Pokrajinske vlade danas oko 11 sati su trubili sirenama s traktora i dodavali gas, a kako su objasnili, to su radili kako bi stavili do znanja da su i dalje tu i da se neće pomeriti sve dok se ne ispune njihovi zahtevi.

Ispred zgrade i u okolini Pokrajinske vlade parkirano je oko 100 traktora, duž Bulevara Mihajla Pupina u centru grada.

Oni su prekjuče blokirali taj bulevar a juče popodne su uklonili blokadu, dok se ne završe pregovori sa tehničkom Vladom Srbije.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR