');
Najnovije vesti
Blic Kultura

KAKO IZGLEDA KADA FRANCUZI IZVODE MUZIKU KRALJA ROMSKE PESME “Šaban shukar bend” - magija Bajramovićeve muzike na francuski način! (VIDEO)

Muzika Šabana Bajramovića obišla je ceo svet a kako izgleda kada numere “Kralja romske pesme” izvode Francuzi, Nišlije su mogle da čuju i vide sinoć u amfiteatru kraj Nišave gde nastupio “Šaban shukar bend”.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Šaban shukar bend iz Francuske izvodi muziku Šabana Bajramovica Foto: Branko Janačković / Ringier
Šaban shukar bend iz Francuske izvodi muziku Šabana Bajramovica
Šaban shukar bend iz Francuske
Foto: Branko Janačković / Ringier
Šaban shukar bend iz Francuske

Prve večeri dvodnevnog programa “Prijatelji Šabanu”, koji se tradicionalno organizuje u sklopu internacionalnog “Nišvil” džez festivala, francuski muzičari su izveli neke od najpoznatijih Bajramovićevih numera, u sopstvenom akustičnom aranžmanu i džez maniru. Pevali su autentične Šabanove tekstove na romskom jeziku “miksujući” ih sa francuskim prepevom, dok se u završnici nastupa mogla se čuti i čuvena “Hanuma“ na tečnom srpskom jeziku. Nišlije su francuske muzičare nagrađivali aplauzima, a bilo je i onih koji nisu mogli da zadrže emicoje pa su zaplesali pred binom.

Ovaj zanimljivi kvintet počeo je kao trio koji je izvodio džipsi džez muziku, sve dok 2019.godine nisu otkrili veliku pesmaricu Kralja romske pesme i odlučili da mu naprave tribjut bend. Prevođenje pesama Šabana Bajramovića na njihov maternji, francuski jezik, omogućilo im je da otkriju suštinu tekstova i da bolje razumeju emocije njegovih dela. Njihovi sopstveni aranžmani - napravljeni uz poštovanje prema originalima uz mnoštvo petoglasnih odlomaka i njihov mali “džipsi džez” naglasak - čine originalnost "Šaban shukar benda".

Nišlije koje su propustile da čuju ovaj bend, moći će da uživaju u njihovoj muzici ponovo 12.avgusta na “open stejdžu” u tvrđavi, koji je besplatan za posetioce “Nišvila”.

Večeras (10.avgusta), druge večeri programa “Prijatelji Šabanu”, u amfiteatru na keju, pred Bajramovićevim spomenikom, Nišlije će na “River stejdžu” moži da čuju – „ROJAZE Project” (20:15 – 21:15), “Etno Jazz Orchestra” (21:30 – 22:30), “Kurina Brothers feat. Bako Jovanović” (22:45 – 23:45) i u završnici večeri nastup DJ Baba Raspopova – (FRA) (00:00 - 00-45).