Novi DSS uz poljoprivrednike, traže proglašenje elementarne nepogode 1Foto: M.P./Danas

Nova Demokratska stranka Srbije saopštila je danas da podržava protest poljoprivrednika i zahteva od Vlade Republike Srbije da proglasi elementarnu nepogodu na određenim područjima u Srbiji zbog izrazite suše koja je ugrozila useve suncokreta i kukuruza, smanjivši prinos za 50, a negde čak i do 100 odsto.

Potpredsednik ove stranke Zoran Sandić rekao je da je potrebno izaći u susret poljoprivrednicima oslobađanjem od poreskih obaveza za ovu godinu.

„Pored neophodnosti sistemskog rešavanja problema u slučaju prirodnih nepogoda, potrebno je u ovom trenutku pomoći poljoprivrednicima proglašenjem elementarne nepogode suše, a neke od konkretnih mera bi bile oslobađanje od poreza, odvodnjavanja i drugih dažbina za tekuću godinu, s obzirom da je ove godine palo od 200 do 400 litara manje po metru kvadratnom u odnosu na prethodnu godinu“, izjavio je Zoran Sandić, narodni poslanik i potpredsednik Novog DSS-a.

On je takođe izjavio i da je potrebno izaći u susret poljoprivrednim proizvođačima suncokreta i garantovati im otkupnu cenu za minimum 80 dinara po kilogramu.

„Uz garanciju minimalne otkupne cene suncokreta koja bi odgovarala prinosima i cenama repromaterijala, potrebno je i da se proširi spisak ovlašćenih skladišta robnih rezervi da bi svi poljoprivrednici imali jednaku šansu da prodaju svoje proizvode robnim rezervama“, dodao je Sandić.

On je dodao i da su predložene mere opravdane i iznuđene, i da država mora da ove probleme rešava sistemski i dugoročno, a ne sezonski kao što je to slučaj skoro svake godine.

Više vetsi iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari