Advokat Živković: Banke u Srbiji od naknada zaradile više nego rudnik zlata u Boru

Advokat Advokatske komore Beograda Miroslav Živković izjavio je da su banke u Srbiji od naknada i provizija u 2021. imale veći prihod onog koji Rudarski basen Bor ima od godišnjeg iskopavanja zlata.
Advokat Živković: Banke u Srbiji od naknada zaradile više nego rudnik zlata u Boru
Foto: Pixabay
"Radi se o enormnoj zaradi na poslovima koji nisu redovni koji se nazivaju 'prevarno poslovanje'. U 2021. godini banke su zaradile 329 miliona. Poznato je da su u 2021. krenule u strašan pritisak, prvo medijski, a kasnije i na pravosuđe. Prvo su izvršile pritisak na zakonodavnu vlast, ali su digle galamu zbog velikog udruženja građana i ujednačene prakse sudova da se usvajaju tužbeni zahtevi građana na uvrđenje ništavnosti za naknade obrade troškova kredita", rekao je on.
 
Živković, koji je i član Advokatskog protestnog odbora koji je prošle godine organizovao protest advokata posle odluke Vrhovnog suda Srbije o naplati obrade troškova bankarskih kredita, podsetio je da su banke prošle godine u vreme tih protesta tvrdile da će, ukoliko dođe do realizacije tužbenih zahteva građana, biti ugrožen bankarski sektor.
"One su u toj navodno kriznoj godini zaradile 145 miliona evra više nego u prethodnoj, 2020. godini", rekao je Živković.
 
Prema njegovim rečima, manje od 30 miliona evra bilo bi dovoljno da se vansudski obeštete svi građani koji su tužili banke zbog naplate troškova obrade kredita.
 
"Sad iz ove situacije se vidi da banke to ne bi ni osetile, jer neko ko je zaradio 474 miliona evra može da izdvoji 30 miliona evra da obešteti građane, a da ne govorim o građanima koji su oštećeni prilikom podizanja kredita u švajcarskim francima", rekao je Živković.
 
Naveo je da advokati članovi Advokatskog protestnog odbora traže hitnu intervenciju Narodne banke Srbije, ali i drugih institucija države.
 
"Spremamo se da se zvanično obratimo Narodnoj banci, Vladi, Ministarstvu finansija, predsedniku Srbije i Skupštini, a predložićemo i izmene nekih zakona kako bismo upozorili na ovaj problem", rekao je Živković.

Teme

banke
  • Nesa

    12.08.2022 12:33
    Pa zelenastvo cisto.pljackaju svoj narod na ustrb stranih banaka.sve uz blagoslov vodece stranke i predsednika vucica sa svojom konkubinom iz.N.B.S.
  • Lepo

    11.08.2022 16:45
    Lepo
    Kako je moguce da drzava dozvoli pljackanje naroda u svim sferama drustva.Fujjjjj
  • Klijent

    10.08.2022 13:01
    Legalno zelenasenje
    Uvek bilo tako

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Biznis i ekonomija