10. avgust  2022. 06.52  →  15.47 | Izvor: Tanjug

Nastavljeni manevri kineske mornarice u Tajvanskom moreuzu; Peking: Mirno ujedinjenje i jedna zemlja-dva sistema

PEKING -

Oko 20 brodova kineske i tajvanske ratne mornarice i danas je raspoređeno blizu nezvanične središnje linije Tajvanskog moreuza, rekao je za Rojters izvor upućen u to pitanje.

Nekoliko brodova kineske mornarice nastavilo je i tokom današnjeg dana da izvodi manevre u blizini istočne obale Tajvana, saopštio je ovaj izvor, navodi britanska agencija.

tajvan, kina,

Istočna komanda kineske narodnooslobodilačke armije saopštila je juče da nastavlja sa združenim vojnim vežbama u moru i vazdušnom prostoru oko ostrva Tajvan, a portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Vang Venbin rekao je da oni imaju za cilj da upozore Sjedinjene Američke Države i da bi održale lekciju "tajvanskim separatistima".

"Mere koje smo preduzeli su odgovor na posetu Tajvanu predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi. Odgovor Kine je opravdan i legitiman i predstavlja upozorenje za huškače i pouku za tajvanske separatiste", istakao je Vang.

On je poručio da postoji samo jedna Kina, čiji sastavni deo je i Tajvan, prenosi TAS S.

Ministar spoljnih poslova vlade u Tajpeju, Džozef Vu, ranije je rekao da je Kina iskoristila posetu Pelosijeve da bi pokrenula velike vojne manevre nadomak Tajvana, s ciljem da se promeni statut kvo u zoni Tajvanskog moreuza.

Kina: Mirno ujedinjenje i jedna zemlja-dva sistema za Tajvan

Kina je danas poručila da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi za rešavanje tajvanskog pitanja, ali i da "neće odustati od upotrebe sile" i da "zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mere" u zaštiti od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti.

Kancelarija za poslove Tajvana i Kancelarija za informisanje pri Državnom savetu Kine, objavile su Belu knjigu pod naslovom Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri, prenosi agencija Sinhua.

Mirno ujedinjenje i "jedna zemlja, dva sistema" su naši osnovni principi za rešavanje tajvanskog pitanja i najbolji pristup ostvarenju nacionalnog ujedinjenja, navodi se u Beloj knjizi.

Radićemo sa najvećom iskrenošću i uložićemo sve napore da postignemo mirno ujedinjenje. Ali nećemo odustati od upotrebe sile i zadržavamo mogućnost da preduzmemo sve neophodne mere, da se zaštitimo od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti. To ni na koji način ne cilja na naše sunarodnike na Tajvanu. Upotreba sile bi bila poslednje sredstvo preduzeto pod ubedljivim okolnostima", kaže se u Beloj knjizi, prenosi Sinhua.

Kako je saopštio portparol kancelarije, Bela knjiga je objavljena da bi se ponovila činjenica da je Tajvan deo Kine i demonstrirala rešenost Komunističke partije Kine (KPK) i kineskog naroda i njihova posvećenost nacionalnom ujedinjenju, i da bi se naglasila pozicija i politika KPK-a i kineske vlade u novoj eri.

"Mi smo jedna Kina, a Tajvan je deo Kine. Ovo je neosporna činjenica podržana istorijom i zakonom. Tajvan nikada nije bio država, njegov status kao dela Kine je nepromenljiv", navodi se u Beloj knjizi.

Naglašava se da je Rezolucija 2758 Generalne skupštine UN politički dokument koji obuhvata princip jedne Kine, čiji pravni autoritet ne ostavlja mesto sumnji i priznat je širom sveta, predstavlja univerzalni konsenzus međunarodne zajednice i u skladu je sa osnovnim normama međunarodnih odnosa.

Ističe se da je KPK posvećena istorijskoj misiji rešavanja tajvanskog pitanja i ostvarenja potpunog ponovnog ujedinjenja Kine i da je pod njenim rukovodstvom postignut veliki napredak u odnosima između dve obale Tajvanskog moreuza u proteklih sedam decenija.

Prema ovom dokumentu, postupci vlasti Demokratske progresivne stranke u Tajpeju doveli su do napetosti u odnosima "dve obale Tajvanskog moreuza", ugrožavanja mira i stabilnosti i podrivanja prosperiteta i ograničavanja prostora za mirno ujedinjenje.

To su prepreke koje se moraju ukloniti u unapređenju procesa mirnog ujedinjenja, navodi se u Beloj knjizi.

Saopšteno je i da su "spoljne snage podsticale provokativne akcije separatističkih snaga, što je pojačalo napetost i konfrontaciju između dve obale i podrilo mir i stabilnost u azijsko-pacifičkom regionu", prenosi Sinhua.

Kineska ambasada osudila britansku neodgovornu retoriku

Kineska ambasada u Londonu osudila je danas, kako je navela, britansku neodgovornu retoriku, nakon što je ministarka spoljnih poslova Liz Tras pozvala na razgovor ambasadora Kine u Velikoj Britaniji Dženg Zeguanga, zbog akcija Pekinga prema Tajvanu.

Kako se navodi u saopštenju kineske ambasade na Tviteru, Dženg je odlučno odbacio i oštro osudio neodgovornu retoriku britanske strane o legitimnom i neophodnom odgovoru Kine na posetu predsednice Predstavničkog doma SAD Tajvanu, na sastanku sa visokim zvaničnikom britanskog ministarstva spoljnih poslova, preneo je Rojters.

"Tajvan je neodvojivi deo kineske teritorije. Nijedna strana država, uključujući Veliku Britaniju, nema pravo da se meša u unutrašnju politiku Kine", navodi se u saopštenju kineske ambasade.

Britanska ministarka spoljnih poslova Liz Tras pozvala je ranije danas na razgovor kineskog ambasadora u toj zemlji Dženg Zeguanga da objasni kineske akcije prema Tajvanu.

"Naložila sam zvaničnicima da pozovu kineskog ambasadora da objasni postupke svoje zemlje. Videli smo sve agresivnije ponašanje i retoriku iz Pekinga poslednjih meseci, koji ugrožavaju mir i stabilnost u regionu", navela je Tras u saopštenju.

Kineska vojska saopštila je ranije danas da je posle gotovo nedelju dana uspešno završila različite vojne zadatke oko Tajvana, ali da nastavlja pomno da prati situaciju u Tajvanskom moreuzu.

Kina je započela masovne vojne vežbe nakon posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi kojoj se Peking oštro protivio.

Akcije SAD oko Tajvana ukazuju na širenje NATO-a istoku

Akcije Sjedinjenih Američkih Država oko Tajvana ukazuju na to da je Zapad počeo da primenjuje koncept ekspanzije NATO ka istoku, izjavio je danas ambasador Kine u Rusiji Žang Hanhui.

U ekskluzivnom intervjuu za TASS Žang je poručio da Kina neće dozvoliti Sjedinjenim Državama da deluju na međunarodnoj političkoj sceni po "zakonima džungle".

"Nemešanje u unutrašnje stvari druge zemlje je bazični princip održavanja mira i stabilnosti u našem svetu i ne možemo dozvoliti da u transnacionalnim odnosima ponovo dominira zakon džungle", istakao je kineski ambasador i podsetio da je pre nekoliko dana ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov predočio da "SAD pokušavaju da demonstriraju svetu svoju nekažnjivost", ocenivši da se politika Vašingtona može opisati kao "radimo šta god hoćemo".

"Želeo bih direktno da poručim Sjedinjenim Državama da Kinezi nikada neće dozvoliti stranim silama da ih zastraše, maltretiraju ili porobe. Kina je uložila maksimalne diplomatske napore kako bi sprečila ovu nametnutu krizu", naglasio je kineski diplomata.

Zhang Hanhui je upozorio da Peking nikada neće dozvoliti SAD da naškode vitalnim interesima Kine niti da potkopavaju proces nacionalnog preporoda.

"SAD igraju na tajvansku kartu zbog svojih unutrašnje-političkih razloga i plaćeničkih interesa određenih američkih političara. SAD pokušavaju da podižu tenzije, da izazovu konfrontacije i podele u regionu", upozorio je kineski diplomata.

On je predočio da u cilju očuvanja mira i stabilnost u Tajvanskom moreuzu američka strana "mora beskompromisno da poštuje princip Jedne Kine".

"Sve zemlje širom sveta trebalo bi da shvate razlog i prirodu trenutne krize i moraju zajednički da se odupru šemama i provokacijama američke strane. Očekujemo da se i dalje podržava naša legitimna pozicija i mere koje preduzima zvanični Peking i da zajedno radimo na održavanju mira u regionu i na području Tajvanskog moreuza", ukazao je kineski ambasador u Rusiji Žang Hanhui.

Komentarišući američku politiku prema Kini, američki državni sekretar Entoni Blinken rekao je 26. juna prošle godine u intervjuu za francuski državni TV kanal TF1: "To je zakon džungle, opstanak najsposobnijih. Dakle, za nas je ideja da podržimo naše saveznike i partnere, ne protiv Kine, već za pozitivnu viziju budućnost i pozitivne odnose među državama".