Dostupni linkovi

Ruska granična straža postavila putne kontrolne punktove u južnoj Jermeniji


Nakon izvještaja o postavljanju novih ruskih kontrolnih punktova u blizini Meghrija, Odjeljenje granične straže ruske Federalne službe bezbjednosti u Jermeniji objasnilo je da je to urađeno u koordinaciji sa Jerevanom kako bi se spriječilo krijumčarenje i drugi prekršaji.
Nakon izvještaja o postavljanju novih ruskih kontrolnih punktova u blizini Meghrija, Odjeljenje granične straže ruske Federalne službe bezbjednosti u Jermeniji objasnilo je da je to urađeno u koordinaciji sa Jerevanom kako bi se spriječilo krijumčarenje i drugi prekršaji.

Pozivajući se na povećanu trgovinu drogom i druge ilegalne prekogranične aktivnosti, ruski graničari koji kontrolišu granicu Jermenije sa Iranom postavili su kontrolne punktove duž nekoliko puteva u južnoj provinciji Sjunik.

Slike kontrolnih punktova duž puta koji povezuje Meghri sa drugim gradovima pojavile su se na internetu ranije ove sedmice, što je izazvalo spekulacije o mogućim pripremama za otvaranje tranzitnih ruta za Azerbejdžan preko strateškog planinskog regiona.

Sjunik je jermenska provincija preko koje Azerbejdžan očekuje da će dobiti autoput i željezničku vezu sa svojom zapadnom eksklavom Nahičevan prema uslovima primirja u Nagorno-Karabahu 2020. uz posredovanje Rusije. Prema uslovima tog aranžmana, ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) treba da obezbjedi bezbjednost saobraćaja duž transportnih ruta u Jermeniji za Azerbejdžan.

Jerevan insistira na tome da treba da zadrži suverenitet nad putevima, dok Baku traži eksteritorijalni status za njih koji bi predstavljao koridor sličan koridoru Lačin koji kontroliše Rusija i koji povezuje Jermeniju sa Nagorno-Karabahom.

Jermenski premijer Nikol Pašinijan je na sjednici vlade 4. augusta ponovo implicitno odbacio koridorsku logiku za deblokadu regionalnih transportnih pravaca, rekavši da Azerbejdžan i danas može da koristi sve dijelove Jermenije, a ne samo Sjunik, u tranzitne svrhe u skladu sa jermenskim zakonodavstvom.

"Sve vrijeme smo govorili da smo spremni da obezbjedimo ovu vezu između zapadnih okruga Azerbejdžana i Nahičevana. Spremni smo da osiguramo ovu vezu i danas, ali Azerbejdžan je taj koji ne koristi ove mogućnosti koje nudimo", rekao je Pašinijan. On je to rekao nakon najnovije eskalacije u Nagorno-Karabahu u kojoj su najmanje dva jermenska vojnika i jedan azerbejdžanski vojnik ubijena u novim borbama u blizini koridora Lačin gdje su raspoređene ruske mirovne snage prema uslovima primirja iz 2020. godine.

Usred eskalacije, etničke jermenske vlasti u Nagorno-Karabahu najavile su da će nekoliko jermenskih sela duž sadašnjeg koridora biti evakuisano do septembra, kada bi Jermeni trebali početi koristiti alternativni put koji povezuje Jermeniju i regiju naseljenu Jermenima.

Bagrat Zakarian, gradonačelnik Megri, rekao je 9. augusta Jermenskom servisu RFE/RL da su ruski kontrolni punktovi koji su nedavno uočeni u Sjuniku zapravo postavljeni prije nekoliko mjeseci. Ukupno je, kako je rekao, postavljeno pet takvih kontrolnih punktova na putevima koji vode od Meghrija do nekoliko gradova i sela u Sjuniku.

Nakon medijskih izvještaja o postavljanju novih ruskih kontrolnih punktova u blizini Megrija, Odjeljenje granične straže FSB u Jermeniji objasnilo je da je to urađeno u koordinaciji sa jermenskim vlastima kako bi se spriječilo krijumčarenje, ilegalna migracija i druga krivična djela.

Prema FSB-u, nedavno je uočena napeta situacija na dijelu Meghri jermensko-iranske državne granice zbog pojačanih pokušaja krijumčarenja droge iz Irana u Jermeniju. Zabilježena su i kršenja granice od strane predstavnika ekstremističkih i terorističkih grupa.

Zvaničnici jermenske vlade još nisu komentarisali prisustvo ruskih kontrolnih punktova duž puteva u Sjuniku.

Meghrijev gradonačelnik je priznao da kontrolni punktovi stvaraju određene probleme lokalnom turizmu.

"Turisti moraju proći kroz procedure pasoške kontrole prije nego što mogu posjetiti nekoliko ruralnih područja ovdje", rekao je Zakarian.

XS
SM
MD
LG