Anketa: Rusi istovremeno i za obustavu rata i za napad na Kijev 1EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Građani Rusije odobrili bi i odluku predsednika Vladimira Putina o obustavi rata u Ukrajini, ali istovremeno, i o novom napadu na Kijev, rezultati su istraživanja javnog mnjenja koje je sprovela ruska nezavisna agencija Russian Field (Rusko polje).

Više od polovine Rusa veruje da se specijalna vojna operacija u Ukrajini odužila, a trećina smatra da će borbe trajati duže od godinu dana, proizilazi iz nedavnog istraživanja, prenosi Komersant.

Istovremeno, 60 odsto ispitanika podržalo bi odluku Putina da pokrene „novi napad na Kijev“, ali bi istovremeno 65 odsto odobrilo i nameru predsednika da zaustavi „specijalnu operaciju“ i potpiše mirovni sporazum.

Komersant citira politikologa Alekseja Makarkina, koji navodi da se činjenica da je većina Rusa spremna da odobri dve suprotne odluke Putina – da prekine specijalnu operaciju i krene u novu ofanzivu – može smatrati izrazom poverenja predsedniku.

Ekspert smatra da je takva kontradikcija povezana sa nespremnošću društva da razmišlja o velikim političkim problemima.

Osim toga, u društvu je ukorenjen stav da „vlasti bolje znaju, mi smo sitni ljudi“, a „mali čovek“ nije baš upućen u aktuelnu politiku i ne želi to da radi, nastavlja ekspert.

On podseća da kada su se krajem osamdesetih i početkom devedesetih, pored ličnih i kućnih briga, ljudi suočili i sa problemom odgovornosti za svoj izbor, to je izazvalo psihičku nelagodnost značajnog dela stanovništva.

„Onda je bio takav zahtev: neka vlasti kažu na televiziji kako da se ponašamo ispravno. Ali vlada nije govorila. Onda je ovaj deo društva bio zadovoljan što se Putin pojavio i preuzeo odgovornost. Dakle, sada narod jednostavno veruje predsedniku, koji im je ‘dopustio da ne razmišljaju o aktuelnoj politici’ „, zaključuje politikolog.

Autori ankete navode da je od sredine marta do kraja jula odnos pristalica i protivnika rata u Ukrajini praktično ostao isti: sada ga podržava 69 odsto, protiv je 23 odsto.

Telefonska anketa sprovedena je od 28. do 31 jula na 1.609 ispitanika, a autori upozoravaju da rezultati mogu biti nerealni, jer se „Rusi boje da pričaju o toj temi – sve je više odbijanja (da govore), smanjena je iskrenost“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari