Najnovije vesti
Kultura
OBJAVLJEN NASTAVAK KULTNOG FILMA “VRELINA”, ALI U KNJIZI Majkl Man nastavio krimi priču o likovima koje tumače De Niro, Al Paćino, Val Kilmer...

OBJAVLJEN NASTAVAK KULTNOG FILMA “VRELINA”, ALI U KNJIZI Majkl Man nastavio krimi priču o likovima koje tumače De Niro, Al Paćino, Val Kilmer...

Majkl Man scenarista i reditelj poznatih filmova “Poslednji Mohikanac”, “Insajder”, “Ali”, “Poroci Majamija”, “Kolateral” i “Vrelina”, udružio se sa autorkom Meg Gardiner i napisao prvi roman, i to ne običan roman već eksplozivni književni povratak univerzumu i likovima iz filma “Vrelina” sa potpuno novom pričom koja se odvija u godinama pre i posle dešavanja u ovom kultnom kriminalističkom ostvarenju iz 1995. godine.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
. Foto: kpa Publicity / Profimedia
.

Fanovi ovog sjajnog ostvarenja čekali su tačno 27 godina da bi mogli da se vrate u svet ovog napetog akcionog trilera. Naime, knjiga “Vrelina 2” koja je danas zvanično objavljena, obuhvata period od 1988. do 2000. godine i priča prati glavne likove, odnosno šta se s njima dešavalo pre i posle onoga što je viđeno u filmu “Vrelina”. U knjizi su opisani novi događaji koji daju dubinu celoj priči, pojavljaju se i novi likovi koji se uklapaju u celinu zajedno sa originalnim filmom.

Podsetimo, u filmu se radnja vrti oko dva glavna lika; lopov Nil Mekali (Robert De Niro) je majstor za velike i rizične krađe, pametan je, metodičan i usavršio je svoje “radne” sposobnosti nauštrb privatnog života. Njegov čuveni moto je “Ne vezuj se za nešto što nisi spreman da napustiš za 30 sekundi ako osetiš vrelinu iza ugla”. Sa druge strane, Vinsent Hana (Al Paćino) je losanđeleski detektiv koji odlučno želi da uhvati Mekalija, dok istovremeno nakon dva propala braka, s trećom ženom živi kao potpuni stranac i bije izgubljenu bitku da spasi brak. I dok Mekali priprema najveću pljačku u životu, Hanin tim pokušava da ga uhvati, uz antologijske akcione scene na ulicama Los Anđelesa.

Man je počeo je da piše scenario za “Vrelinu” još 1970-ih, da bi ga na kraju pretvorio u TV film iz 1989. „L.A. Takedown”, pre nego što je prerađen u čuveni igrani film iz 1995. Dve decenije kasnije slavni reditelj je najavljivao objavljivanje ove knjige jer ga, kako kaže, ta tema nikad nije napustila.

- Materijal je ogroman, sve ono što sam znao i smatrao fascinantnim o poreklu i potencijalnoj budućnosti Nila Mekalija i Vinsenta Hane, gde bi oni otišli nakon dešavanja iz iz “Vreline” - kaže Majkl Man za “La times”. Tako u novoj knjizi Kris Šiherlis, Mekalijev saradnik, koga u filmu igra Val Kilmer, ranjen i očajan, mora da pobegne iz Los Anđelesa. „Vrelina 2“ prati njegov let u Paragvaj. Tamo radi na obezbeđenju za tajvanski konglomerat iza softverske šeme na crnom tržištu. Koristeći strukturu nalik „Kumu 2“, njegova priča se prepliće sa poglavljima smeštenim sedam godina ranije, 1988, kada Mekalijeva ekipa pokušava da uništi narko kartel. Po povratku u Čikago, Hana je u potrazi za bandom koja koja se bavi silovanjima i mučenjem...

Zašto roman, a ne film?

Iako je Man najavio da će snimati film “Vrelina 2”, ispostavilo se da je knjiga ipak najbolji format za nastavak priče. Jer posle toliko godina, svi glumci su stariji i više ne odgovaraju uzrastu u kom bi bili prikazani u filmu.

- Volim te momke, ali morali bi da budu šest godina mlađi nego što su bili u “Vrelini” - kazao je reditelj za “Empire”.

Heat 2
Foto: Ustupljene fotografije
Heat 2

Ovako je Man imao prostora da se ponovo vrati svojim likovima rasterećen od odluka o glumačkim ulogama.

Man se zatim bacio u potragu za koautorom i odabrao spisateljicu kriminalističkih romana nagrađenu “Edgarom”, Meg Gardiner. Tokom pandemije i lokdauna, njih dvoje su se godinu dana dopisivali pre nego što su se sreli licem u lice, ali zajednička strast ka ovoj temi učinila je da početnu strukturu priče od 65 strana vrlo brzo razrade do savršene priče na 480 strana.

Kao i film, knjiga se bavi policajcima i pljačkašima koji su na vrhuncu u poslovima kojim se bave, ali su egzistencijalno na dnu. Postoji trenutak u romanu kada se Hana, koji ima problema sa istragom koju vodi, na povratku kući jedne noći gasi svetla na kolima i samoubilački juri kroz mrak. To je, kako je Man otkrio, detalj iz njegove mladosti.

- Pitao sam se tada koliko dugo mogu da izdržim ako ugasim svetla i budem u mraku na ovom autoputu. Ne vidiš ništa, to je kao neki ples sa smrću, neka vrsta bolesnog uživanja, ali to radiš. Nisam imao pojma tada šta želim da radim i to me je činilo... ludim - prisetio se 79-godišnji reditelj.

Majkl Man
Foto: Valerie MACON / Profimedia
Majkl Man

- Upoznao sam prave ljude koji su u ovoj knjizi i bio sam u miljeu koji se nalazi u ovoj knjizi. U stvarnom svetu, ove stvari su mnogo uzbudljivije od bilo čega što možete da izmislite sedeći u sobi u Los Anđelesu - objašnio je on za “CBS news”.

Kako je otkrio, on je sad ugovorom vezan sa izdavačima za ukupno tri knjige.

Antologijska scena

Interesantno je da je Man u svojim filmovima još od “Lopova” iz 1981. uspostavio obrazac korišćenja stvarnih ljudi kao inspiraciju za likove u filmovima te je postao neprikosnoveni hroničar savremenog kriminalnog podzemlja Los Anđelesa. Tako je i antologijska scena u „Vrelini” susret Mekalija i Hane u restoranu zasnovana na stvarnom susretu koji je Manu opisao detektiv Čarli Adamson (koji je pravog kriminalca po kome je nastao lik Mekalija ubio 1963. godine).

Pročitajte još

De Niro i Paćino u filmu glume ljute protivnike ali uz neopisivo uzajamno poštovanje što će kulminirati u istorijskoj sceni kada se nađu u retoranu na kafi. Ta scena susreta glumačkih divova događa se u 85. minutu filma i traje šest minuta. Dva glumačka gorostasa Robert De Niro i Al Paćino, tada su se prvi put u istom kadru našli oči u oči, licem u lice.

Holivudski dvojac je nedavno na na Tribeka festivalu priznao je da im se gluma u toj sceni u restoranu bazirala uglavnom na čistom instinktu.

- Al i ja to nismo uvežbavali. Mislili smo da je bolje samo da tako uradimo - rekao je De Niro. Na konstataciju da je njihov specifičan odnos u “Vrelini” neprevaziđen zbog svoje suptilne napetosti i prirodnog tempa, Paćino je objasnio da je to razultat De Nirovog umeća slušanja i reakcije.

- Možete sve da uradite sa Bobom. Šta god da radite, on će to čuti, reagovati na to i povezati se s tim. Pravi je luksuz biti sa takvim čovekom. Šta god da uradiš, on to shvata. On je uvek tu, spreman! Pretpostavljam da je to nešto kao tenis. I u filmovima morate stalno da udarate lopticu preko mreže, a ona stiže do druge osobe. Sve je to uglađen ritam koji dobijate ako slušate - rekao je Paćino.

I Man bi želeo da knjiga „Vrelina 2“ postane film na velikom platnu, a u toku su pregovori da to bude sledeći zadatak 79-godišnjeg reditelja koji trenutno u Modeni režira film “Ferari”, svoje 12. dugometražno ostvarenje.

- Imam 79 godina, zdrav sam i jak, i još uvek radim 16 časova dnevno - kazao je ovih dana slavni reditelj.

Podsetimo, Al Paćino je nedavno otkrio koga bi voleo da vidi u ulozi njegovog detektiva Vinsenta Hane, kada bi se snimala „Vrelina 2“.

– Timoti Šalame. On je divan glumac i sjajno izgleda – istakao je Paćino.