Posao za još 26 obrazovanih Roma 1Zgrada Vlade Srbije Foto: Bojan Cvejić

Memorandum o saradnji sa 20 lokalnih samouprava izabranih za učešće u programu „Podsticanje zapošljavanja visoko obrazovanih Roma i Romkinja u jedinicama lokalnih samouprava“, pokrenut i razvijen na inicijativu Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, uz podršku Nemačke razvojne saradnje (GIZ), potpisan je danas u Beogradu.

Kako je saopšteno posle potpisivanja, partneri u realizaciji programa su i Udruženje Romskih studenata i Kancelarija za inkluziju Roma Vojvodine, a 20 lokalnih samouprava je izabrano na osnovu javnog poziva, u kojima će se 26 visoko obrazovnih Roma i Romkinja zaposliti kao programer inženjer, diplomirani građevinski inženjer, mašinski inženjer, diplomirani ekonomista, pravnik, vaspitač, profesor fizičkog vaspitanja.

Ministarka Gordana Čomić istakla je da današnji događaj pokazuje da niko u Srbiji ne sme biti zaboravljen, ostavljen sam sebi, nevidljiv negde na marginama društvenih i ekonomskih procesa, bez šansi za ravnopravni lični razvoj.

Ovaj događaj još jednom potvrđuje da smo tu praksu ostavili u prošlosti i da smo se pobrinuli da se zajedno razvijamo.

Politika Vlade i ogroman napor rezultirali su ostvarenim pravom na posao mladih i obrazovanih Roma i Romkinja uz nezamenljivu podršku GIZ, Nemačke i evropske ideje koju duboko i privrženo deli Vlada Srbije, konstatovala je ona.

Šef odeljenja za privrednu saradnju ambasade Nemačke Kristijan Šiling izjavio je da se, uprkos naporima Srbije, Romi i dalje suočavaju sa značajnim izazovima na svim nivoima obrazovanja i zapošljavanja i da je mali broj njih kvalifikovan da učestvuje u kreiranju politika i da preuzme rukovodeće pozicije. Nemačka je veoma posvećena podršci Srbiji da postane član porodice EU.

Ovaj program predstavlja izuzetno važnu prekretnicu za Srbiju na njenom putu da postane inkluzivnije društvo. Nemačka razvoja saradnja u potpunosti podržava Rome i naše partnere u Srbiji da zajednički postignemo ovaj cilj, naglasio je Šiling.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari