FBD: Harčenko vrši pritisak na Beograd i sračunato utiče na formiranje srpske Vlade 1Foto: EPA-PETER-FOLEY/Bocan Harčenko

Javni komentari Nj.E. Bocana Harčenka o mogućem uspostavljanju ruske vojne baze u Srbiji predstavljaju pritisak na Srbiju koji sračunato kalkuliše sa većinskim pro-ruskim stavom u srpskom javnom mnjenju u cilju direktnijeg uticaja na formiranje buduće Vlade RS, ocenjuje za Danas Milan Jovanović, predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju (FBD).

Cilj Harčenka i Rusije možda nije neposredno uspostavljanje vojne baze na teritoriji Srbije, naglašava Jovanović, već “zadržavanje političkog i svakog drugog uticaja na nosioce vlasti u Srbiji koji bi im omogućio da mogu lakše da izdejstvuju bilo kakvu političku odluku u korist Rusije, uključujući tu i saglasnost za formiranje vojne baze ili davanje diplomatskog statusa humanitarnom centru kod Niša“.

Luka Jovanović, programski direktor FDB, navodi za Danas da pominjanje u toj priči u bilo kakvom kontekstu energetske stabilnosti Srbije baca sasvim novo svetlo na, kako se to, napominje, tada govorilo, „povoljne sporazume o snabdevanju Srbije ruskim prirodnim gasom“.

“Simptomatično je, takođe, kako političke stranke i narodni predstavnici koji su u javnosti bili najvatreniji zagovornici vojne neutralnosti Srbije naizgled ne osećaju nikakvu potrebu da se usprotive povećanju vojnog prisustva Rusije u zemlji”, kaže Jovanović za Danas.

Podsetimo, u izjavi za ruske medije ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bočan Harčenko juče je nagovestio mogućnost otvaranja rsuke vojne baze u Srbiji. Kako je naveo, “stvaranje ruskih vojnih baza u Srbiji suverena je tvar te države ali i same Rusije”.

Što se tiče zajedničkog humanitarnog centra, on postoji i funkcioniše za krizni odgovor u slučaju humanitarne katastrofe, naveo je Hračenko dodajući da Beograd “fundamentalno odbija anti-ruske sankcije“.

Istovremeno, Harčenko je uputio i na političku komponentu u sporazumu o snadbevanju gasa po najpovoljnj ceni te da Rusija obezbeđuje energetsku stabilnost Srbije. Dve države, kazao je, nastavljaju i “vojno-tehničku saradnju usled čega se stvaraju povoljni uslovi za kvalitet onoga što se isporučuje“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari