Najnovije vesti
Vesti Hronika
TRI PRIJAVE ZA KRIVIČNO GONJENJE PROFESORA SA ARHITEKTONSKOG Tužilaštvo reagovalo na prijave studentkinja koje su seksualno uznemiravane na fakultetu

TRI PRIJAVE ZA KRIVIČNO GONJENJE PROFESORA SA ARHITEKTONSKOG Tužilaštvo reagovalo na prijave studentkinja koje su seksualno uznemiravane na fakultetu

Tri studentkinje Arhitekstonskog fakulteta podnele su predlog za krivično gonjenje protiv profesora, zbog krivičnog dela polno uznemiravanje.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Arhitektonski fakultet Foto: Dejan Briza / Ringier
Arhitektonski fakultet

Nakon što su se u junu na društvenim mrežama pojavile ispovesti studentkinja Arhitektonskom fakulteta u Beogradu, u kojima devojke svedoče o uznemiravanju koje su trepele od strane profesora i asistenata, vest je stigla do medija, kada se i saznalo šta se sve dešava na fakultetu. Nakon toga reagovalo je i Više javno tužilaštvo u Beogradu koje je u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, sprovelo je predistražni postupak u ovom slučaju.

Blic preporučuje

Pripadnici MUP-a su po nalogu Tužilaštva u Beogradu su obavili razgovore sa studetkinjama koje su se odazvale pozivu policije, a koje su prehodno Povereniku za ravnopravnost Arhitektonskog fakulteta podnele interne prijave za uznemiravanje nakon javnog poziva dekana da to učine.

Nakon toga postupajući tužilac je sa devojkama, za koje je procenio da su oštećene izvršenjem krivičnog dela Polno uznemiravanje iz člana 182a Krivičnog zakonika, obavio razgovor i upoznao ih sa njihovim pravima, odnosno da se shodno zakonskim odredbama, krivično gonjenje za to krivično delo preduzima - po privatnom predlogu.

To znači da tužilac može da pokrene krivični postupak samo ukoliko se oštećena izjasni da stavlja predlog za krivično gonjenje. To su uradile tri devojke koje su žele da podnesu predlog za krivično gonjenje protiv profesora, zbog krivičnog dela Polno uznemiravanje.

U vreme kada se saznalo za dešavanja na fakultetu objavljeni su i rezultati ankete u kojoj je učestvovalo 740 studenata, od kojih su 234 navela da su imala direktan problem sa profesorom ili asistentom, dok je njih 474 čulo ili zna nekoga ko je trpeo određeni vid seksualnog nasilja od jednog od njih dvojice, dok svega 32 anketiranih nikada nije imalo nikakve neprijatnosti, niti je čulo za ovakve incidente.

Inače, ukoliko studentkinje koje su iznele svoje slučajeve pred policijom u bilo kom trenutku do pravosnažnog okončanja krivičnog postupka odustane od predloga, tužilac ne može da nastavi krivično gonjenje, već postupak obustavlja.

Više javno tužilaštvo u Beogradu će krivično gonjenje u ovom predmetu proslediti Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu, kao nadležnom za dalje postupanje.