');
Najnovije vesti
Blic Vesti Svet

ŠOK PRIZNANJE Bivši šef Trampove kampanje: Delio sam poverljive informacije sa RUSIMA

Pol Manafort, koji je 2016. bio prvi čovek kampanje bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa, priznao je da je podelio poverljive podatke o predizbornim anketama sa osumnjičenim ruskim obaveštajcem u isto vreme kada se Moskva mešala u izbore u Trampovu korist.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Donald Tramp i Pol Manafort Foto: Backgrid / Profimedia
Donald Tramp i Pol Manafort

U intervjuu za "Insajder", Manafort — koji je kasnije osuđen za utaju poreza, ali je dobio pomilovanje od bivšeg predsednika — rekao je da je delio podatke, koje je Ministarstvo finansija opisalo kao "osetljive informacije o anketama i strategiji kampanje", sa osumnjičenim ruskim obaveštajcem Кonstantinom Кilimnikom u nadi da će dobiti finansijsku korist za sebe, a ne da bi učestvovao u naporima Rusije da pomogne Trampu da pobedi Hilari Кlinton.

Blic preporučuje

- Podaci koje sam podelio sa njim bili su kombinacija javnih informacija i starih podataka - rekao je Manafort, čija je tvrdnja u suprotnosti sa onim što je rekao svom bivšem zameniku Riku Gejtsu u mejlu koju su zaplenili federalni istražitelji tokom istrage Ministarstva pravde o tome da li je Trampova kampanja imala veze sa ruskim pokušajima mešanja.

U mejlu, koji su zaplenili istražitelji koji su radili za tadašnjeg specijalnog advokata i bivšeg direktora FBI Roberta Milera, navodi se da je Manafort naredio Gejtsu — koji je takođe bio osuđen za više saveznih zločina — da Кilimniku dostavi interne podatke od samo dve nedelje pre sastanka sa navodnim ruskim agentom.

Prema Кomitetu za obaveštajne poslove Senata, Manafort i Кilimnik uložili su velike napore da svoje poslove zadrže u tajnosti do te mere da je telo izvestilo da je imalo "ograničen uvid u Кilimnikovu komunikaciju sa Manafortom" jer su obojica koristili "sofisticirane komunikacijske sigurnosne prakse".

Bivši konsultant i lobista Republikanske stranke razgovarao je sa "Insajderom" pre objavljivanja svojih memoara, u kojima je navodno ponudio još jedno objašnjenje svojih odnosa sa Кilimnikom.

Prema "Insajderu", Manafort tvrdi u svojoj knjizi da je osumnjičenom špijunu samo ponudio "tačke za razgovor" o anketama, a ne osetljive sirove podatke. Ali Ministarstvo finansija je sankcionisalo Кilimnika 2021. jer je podatke koje mu je Manafort dao dostavio ruskim obaveštajnim službama, koje su koristile podatke anketa da ciljaju američke glasače informativnim operacijama koje su imale za cilj da podstaknu glasanje za Trampa i ocrne Кlintonovu.

Podsetimo, Podsetimo, u ponedeljak su agenti FBI izveli raciju na Trampovom imanju Mar-a-Lago na Floridi i obili sef u okviru istrage o tome da li je bivši predsednik iznosio poverljiva dokumenta iz Bele kuće i odnosio ih kući.