Najnovije vesti
Vesti Svet
VATRENA STIHIJA NA HRVATSKOJ OBALI Najdramatičnije bilo na popularnoj plaži, mnogi požari su još aktivni (FOTO, VIDEO)

VATRENA STIHIJA NA HRVATSKOJ OBALI Najdramatičnije bilo na popularnoj plaži, mnogi požari su još aktivni (FOTO, VIDEO)

Prema izveštaju Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), vatrogasci u priobalju imaju pune ruke posla, brojne su požare ugasili, a mnogi su još aktivni - od Primorsko-goranske županije do Splitsko-dalmatinske.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Požar na Zrću Foto: screenshot
Požar na Zrću

Danas ujutro izbili su požari blizu mesta Cere i kod mesta Žagrići, nedaleko Žminja, nezavisna jedan od drugoga, na međusobnoj udaljenosti oko jednog kilometra.

Požare gase 32 vatrogasaca s 11 vozila i to s područja JVP Rovinja, Pule i Pazina te DVD-ovi Kanfanar, Žminj, Sutivanac, Pula, Rovinjsko selo i Savičenta.

- Požari su pred lokalizacijom, a gore bjelogorica, trava i nisko raslinje - potvrdio je županijski vatrogasni zapovednik Dino Kozlevac, piše Index.hr.

U utorak su u Istri izbila još dva požara. U Koromačnu je požar koji ja zahvatio dio šume i niskog raslinja brzo ugašen, a u gašenju su učestvovali i vatrogasci JVP Labina te Dobrovoljna vatrogasna društva Raša i Labin-Rabac.

- Gori i u Sovinjaku na Buzeštini, a kako je to područje na brdu i dosta nepristupačno, gašenje je u toku - rekao je Kozlevac.

Najdramatičnije bilo na Zrću

Borova šuma pored plaže Zrće na Pagu gorela je u utorak ujutro, od četiri do sedam sati, evakuisano je nekoliko hiljada posetilaca tamošnjih klubova, povređenih nema, a požar je zahvaljujući akciji vatrogasaca pod kontrolom.

Saobraćaj na državnom putu DC106 Pag - Novalja u Novalji potpuno je obustavljen od 4 do 7.10 sati, a sada je normalizovan, potvrđeno je iz Policijske stanice Novalja. Na terenu je bilo 50 vatrogasaca sa 20 vatrogasnih vozila, a osim lokalnih vatrogasaca, u pomoć su pritekli i vatrogasci iz nekoliko dobrovoljnih vatrogasnih društava Zadarske županije i jedna ekipa iz Državne interventne jedinice civilne zaštite iz Zadra.

Tokom noći, pored evakuacije više hiljada gostiju Zrća, oko 200 automobila moralo je da bude uklonjeno sa parkinga kako bi vatrogasna vozila prišla zapaljenoj borovoj šumi i zbog opasnosti da se automobil zapali i izazove lančana reakcija požara i eksplozija drugih automobila.

Nevreme je otežalo gašenje, ali gromova nije bilo i županijski vatrogasni zapovednik Ličko-senjske županije Zvonimir Lončarić ne sumnja da je „uzrok požara u ljudskom faktoru“ jer je veliki požar tu bio 2019. i 2020. godine.

- Na policiji je da to utvrdi, kao i da li je to bilo neoprezno ili namerno - rekao je Lončarić, zadovoljan da je, uprkos teškim okolnostima, sve proteklo u najboljem redu, da niko nije povređen i da je šteta samo na šumi. i nisko rastinje, ali ne na objektima.

Požar na Biokovu, zbog vetra ne može da interveniše helikopter

Zbog jakog vetra jutros nije mogao da se koristi helikopter za gašenje požara na vrhu Bukovac iznad Gornjih Brela, a grupa vatrogasaca će pešice, sa rancima, na gašenje požara otići na požarište, navodi komandant DVD Brela Roberta Raos.

- Spremamo grupu od šest vatrogasaca koji će peške sa rančevima krenuti u gašenje požara - rekao je Raos Hini.

On je dodao da su vatrogasci i iz Zagvozda cele noći dežurali na požarištu i sprečili širenje vatre.

Ptica udarila u kanader

Došlo je do udara ptice u kanader koji je danas gasio požar na Zrću, potvrdili su za Index.hr vatrogasci.

Avion se morao nakratko vratiti u bazu u Zemuniku na sanaciju manje štete te će kroz dan ili dva biti ponovno u funkciji.