Najnovije vesti
Vesti Svet
HAOS U AMERICI Trampove pristalice besne zbog racije: "OVO JE PROGON!" (FOTO, VIDEO)

HAOS U AMERICI Trampove pristalice besne zbog racije: "OVO JE PROGON!" (FOTO, VIDEO)

Gomile gnevnih pristalica Donalda Trampa okupile su se oko njegove kuće u Mar-a-Lagu ubrzo nakon što se saznalo da FBI pretražuje imanje bivšeg predsednika u okviru istrage o tome da li je odneo poverljive dokumente iz Bele kuće u rezidenciju na Floridi.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Podrška Trampu nakon upada FBI u njegovu kuću na Floridi Foto: Andres Leiva/The Palm Beach Post / Tanjug/AP
Podrška Trampu nakon upada FBI u njegovu kuću na Floridi

Tramp je, objavljujući da je u toku pretres, tvrdio da su agenti otvorili sef u njegovoj kući i opisao njihov rad kao „nenajavljenu raciju“.

Blic preporučuje

Mar-a-Lago je "trenutno pod opsadom, napala ga je i okupirala velika grupa agenata FBI-a", izjavio je Tramp. - Čak su provalili u moj sef.

Upad u Trampovu kuću predstavlja dramatičnu i neviđenu eskalaciju nadzora organa za sprovođenje zakona nad bivšim predsednikom.

Mnogi od njegovih pristalica bili su ljuti zbog racije i bučna gomila - od kojih su mnogi nosili odeću sa Trampovim slikama i sloganima - okupila se ispred njegovog doma na Floridi da pokažu svoju podršku Trampu.

Strastvene Trampove pristalice držale su zastave i transparente, uključujući one za pretpostavljenu kampanju 2024, pa čak i za prethodnu Trampovu kampanju sa precrtanim imenom bivšeg potpredsednika Majka Pensa. Jedan se javno identifikovao kao član krajnje desnice Proud Boys.

Na natpisima su bili slogani poput: „Ponovo izbrojte glasove“ ili „Neka Amerika bude velika“ i „U Trampa verujem“.

Neki su takođe osudili Džoa Bajdena, a jedan je nosio majicu sa predsednikovim licem sa natpisom „Nije moj diktator“.

Podrška Trampu nakon upada FBI u njegovu kuću na Floridi
Foto: Andres Leiva/The Palm Beach Post / Tanjug/AP
Podrška Trampu nakon upada FBI u njegovu kuću na Floridi

Čelnik republikanske manjine u poslaničkom domu Kevin Mekarti rekao je: "Video sam dovoljno. Ministarstvo pravosuđa doseglo je nepodnošljivo stanje oružane politizacije." Guverner Floride Marko Rubio, republikanac, tvitao je: "Korišćenje vladine moći za progon političkih protivnika nešto je što smo videli mnogo puta u marksističkim diktaturama trećeg sveta." Jedna od okupljenih rekla je da je došla da Trampu izrazi podršku i da ne razume zašto FBI ne istražuje sina Džoa Bajdena Hantera ili muža Nensi Pelosi, prenosi Index.hr.

Upad na Trampovu kuću intenzivira višemesečnu istragu o tome kako su poverljivi dokumenti završili u 15 kutija smeštenih u Mar-a-Lagu ranije ove godine.

To se dešava usred odvojene istrage velike porote o naporima da se ponište rezultati predsedničkih izbora 2020. i povećava potencijalnu pravnu opasnost za Trampa dok postavlja temelje za još jednu kandidaturu.

Nadzorni odbor Predstavničkog doma američkog Kongresa tada je objavio da proširuje istragu o Trampovim postupcima i zatražio od Nacionalne uprave za arhive da dostavi dodatne informacije. Tramp je prethodno potvrdio da je pristao da vrati određene zapise u arhiv, nazvavši to "običnim i rutinskim procesom".