Daria Aslamova: Novinarka non grata 1Foto: Printscreen/Youtube/ Комсомольская Правда

Ruska novinarka Daria Aslamova proglašena je personom non grata na Kosovu gde joj je zabranjen ulazak u narednih pet godina.

„NJen pokušaj da uđe u zemlju imajući u vidu razvoj događaja na severu jasno govori o ruskim konekcijama i propagandi kojima se Srbija već priključila s ciljem destabilizacije naše države“, poručio je ministar unutrašnjih poslova Kosova DŽeljalj Svečlja. Dodao je da će se svako ko, sa “određenim ciljevima ili direktivama, krši ili pokušava da destabilizuje našu zemlju, suočiti sa snagom zakona Republike Kosovo”.

Aslamova, koja je u svetskim medijima označena kao apologeta Vladimira Putina, privedena je 6. avgusta na severu Kosova zbog sumnje da bi mogla biti špijun ruske vojne obaveštajne službe. Prema podacima OSINT-a (otvoreni izvor obaveštajnih informacija) ona je treći ruski špijun koja je proglašena personom non grata na Kosovu, posle Andreja Antonova (radnik UN) i Mihaila Krasnoščekova (radnik UN).

Po izlasku iz pritvora kazala je da je na Kosovo išla da “radi reportažu o pravoslavnim manastirima”, te da se vraća za Beograd. Prema pisanju “Komsomolskaje pravde“, za koju radi, u Srbiji i na Kosovu je boravila da bi pripremila „poseban materijal o nedavnim tenzijama“.

Pre nego što će pokušati da uđe na Kosovo, Aslamova je dobila blagoslov od najviših ešalona SPC. U objavi na društvenoj mreži Fejsbuk od 5. avgusta, vidi se na fotografiji sa episkopom srpskim Stefanom, uz tekst koji je napisala_ “Sa takvim blagoslovom, ulazak u bitku nije zastrašujući“. U prošlosti joj je bio zabranjen ulazak u zemlje, poput Moldavije, a takođe je proterana iz Turske i Ukrajine.

Daria Aslamova (52) je udata za hrvatskog novinara Roberta Valdeca. Tokom karijere je radila kao ratna novinarka u Čečeniji, Abhaziji, Nagorno-Karabahu, Osetiji, Tadžikistanu i Jugoslaviji, a intervjuisala je mnoge poznate političare među kojima su Sadam Husein, Bašar al-Asad, ali i Radovan Karadžić. Slikana je u prijateljskom zagrljaju sa ruskim šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

U tekstu iz 2008, gde je opisala svoj susret sa Karadžićem za vreme rata, piše: „Srbi su opkoljeno Sarajevo nemilosrdno potopili. Imali su izuzetno povoljan položaj – grad u kotlini, okružen planinama. Zaključavši muslimane u zamku, izlili su vatru na bespomoćni grad direktno sa planina“.

Sudeći prema onome što je dalje napisala čini se da je podržavala Karadžićevo razmišljanje: „Nakon 15 godina, gorko sam uverena da se ostvarilo ono čega se Karadžić bojao. Izolacija je slomila Srbe i gurnula ih u nepopravljivo – da predaju svoje. Kada se nacija odrekne svojih heroja, ona prestaje biti nacija i postaje samo nacionalnost”.

Radila je u Ukrajini kao ratni dopisnik ruskog propagandnog kanala Cargrad. Objavila je i knjigu pod naslovom “Dnevnik ozloglašene devojke“. Aslamova i Valdec propagiraju nezavisnost Katalonije, u Francuskoj su na strani Marin Le Pen, u Švedskoj podržavaju demonstrante protiv “nasilnih“ migranata, a u Nemačkoj su u vezi sa desničarskim AfD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari