Na ostrvu u Jadranskom moru jedna žena živi potpuno sama - i ne planira da se seli 1Wikipedia / Quahadi Añtó

Otok Života pripada opštini Ston u blizini Dubrovnika, a prostire se na tek 0,011 kvadratnih kilometara u Malostonskom zalivu.

Malostonski zaliv je zbog povoljnih uslova još od antičkih vremena bio savršeno mesto za uzgoj školjki. Ovaj prolaz u južnoj Dalmaciji između poluostrva Kleka i Pelješca dom je i za Otok Života, koje lokalno stanovništvo naziva još i Govan ili Govanj.

Na ovom ostrvu danas živi svega jedna osoba – Prospera Pavić koja je tu provela već više od 80 godina. I ne planira s njega otići. Uživa u miru i tišini, predivnom pogledu na zapanjujuću okolinu i povremenim posetama porodice s kopna, piše Punkufer.hr.

Pavić, koja je na ostrvu provela i Drugi svetski rat svojevremeno je zua RTL izjavila da joj je najdraže vreme bilo pre rata, kad su na ostrvu bile dve kuće dubrovačkog pomorca i bankara Boža Banca.

Na ostrvu u Jadranskom moru jedna žena živi potpuno sama - i ne planira da se seli 2
Screenshot RTL

Prospera je ispričala i da je „80-ih godna  prošlog veka ostrvo bilo živo– tada je tu bilo novosadsko odmaralište „Radosno djetinjstvo-Naša djeca“.

„Došlo bi tu osam, devet grupa. Uglavnom do hiljadu dece, a plus bi svaka vaspitačica povela i muža ili decu“, ispričala je Pavić pre nekoliko godina.

Na ostrvu u Jadranskom moru jedna žena živi potpuno sama - i ne planira da se seli 3
WIkipedia / Quahadi Añtó

A sada je ostala jedina. Posećuju je sin i unuci i ničeg se ne boji, pa čak ni teške zime.

„Hvala Bogu imam svega , puno više nego što mi treba. Ali kakav špaher imam na drva gore. Kad ga naložim, kad zahladi to je raj“, priča ona.

Inače, ostrvo je prekriveno mediteranskim rastinjem, a najviše alepskim borom, maslinama i makijom.

U poslednjih stotinu godina ostrvo je promenilo nekoliko vlasnika – pripadao je porodici Bandur iz Malog Stona, a tridesetih godina prošlog veka kupio ga je imućni bankar i brodovlasnik Božo Banac iz Dubrovnika koji je na njemu izgradio kuću za sebe i svoje goste. Nakon Drugog svetskog rata prešao je u vlasništvo države, odnosno opštine Ston.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari