U negotinskom selu Sikole održana manifestacija “Čučuk Stanini dani” 1Foto: Opština Negotin

Čuvari narodne tradicije pokazali bogatstvo narodnog stvaralaštva na 20. “Čučuk Staninim danima” u Sikolu kod Negotina.

Stana Plještić poznatija kao Čučuk Stana, žena dvojice junaka – Hajduk Veljka Petrovića i grčkog kapetana Jorgaća, jednog od vođa Heterističkog ustanka, potekla je iz negotinskog sela Sikole u kome se već dve decenije Stani u čast organizuje manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva.

Ovogodišnja je bila jubilarna, 20. i na njoj je učestvovalo desetak kulturno umetničkih društava iz negotinske i okolnih opština.

“Čučuk Stanini dani” svih ovih godina su mesto na kome nastupaju folklorni ansambli koji neguju izvorno narodno stvaralaštvo i istovremeno neguju sećanje na čuvenu heroinu Stanu Plještić.

Otvarajući “ Čučuk Stanine dane” zamenik predsednika Opštine Negotin, Bogdan Gugić istakao je istrajanost učesnika ove manifestacije u negovanju narodnih običaja.

-Posebno smo ponosni na naše Sikoljane koji predano neguju sećanje na heroinu, malu Stanu, primer hrabre i odane žene krajinskog junaka Hajduk Veljka, ravne po junaštvu, vernog saputnika u životu i najtežim trenucima. 209. godišnjicu pogibije čuvenog vojvode obeležićemo za nekoliko dana, tačnije u četvrtak 11. avgusta. Naša dužnost i obaveza je da mlade naučimo koliko je hrabrosti, junaštva i ljubavi prema domovini utkano u našu istoriju. Nikada ne smemo zaboraviti naše pretke i njihovo čojstvo- rekao je otvarajući manifestaciju Bogdan Gugić.

Na 20. “Čučuk Staninim danima” u Sikolu učestvovali su КUD „Branko Olar“ iz Slatine, КUD „Sloga“ iz Vražogrnca, GКUD „Velimir Markičević“ iz Majdanpeka, КUD „Izvor Lovci“ iz Lovca kod Jagodine, КUD „Vrelo Šarkamen“ iz Šarkamena, КUD „Radislav Nikčević“ iz Miloševa kod Jagodine, КUD „Leskovo“ iz Leskova i domaćini КUD“Čučuk Stana“.

Ovu tradicionalnu manifestaciju izvornog narodnog stvaralaštva organizovali su КUD „Čučuk Stana“ i Mesna zajednica Sikole.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari