Protest poljoprivrednika: Ministarstvo pozvalo predstavnike poljoprivrednih udruženja na razgovor 1Foto: N1

Ministarstvo poljoprivrede pozvalo je predstavnike poljoprivrednih udruženja iz Požarevca, Pančeva i Srbobrana na razgovor sa predstavnicima ministarstva o svim iznetim temama.

„Zaposleni Ministarstva kao i do sada će uvek biti na raspolaganju svim poljoprivrednicima, spremni da odu u bilo koje mesto koje poljoprivrednici predlože, kako bi dalje nastavili da zajedno rešavamo sve probleme u poljoprivredi. Verujemo da je to jedini način da se prevaziđu izazovi sa kojima se svi suočavamo“, piše N1 pozivajući se na Tanjug.

Blokiran most u Požarevcu

Most na reci Velikoj Moravi i magistralni pravac koji spaja Požarevac sa autoputem E-75, poljoprivrednici udruženja „Stig“ blokirali su u 10:30 časova, a trajaće do 13 sati.

U blokadi učestvuje oko 200 traktora i ostale poljoprivredne mehanizacije iz plodnog Stiga. Planiraju da blokada mosta i magistrale traje dva i po do tri sata.

Oni od Ministarstva poljoprivrede Srbije traže da otkupna cena suncokreta umesto 60 dinara bude oko 90 dinara po kilogramu, piše N1.

„U ovom trenutku organizujemo četvrti protest u ovoj godini. Želimo da pokažemo svima da situacija nije dobra . I ovog puta poljoprivrednici okruga braničevskog priključili su se u protestu vojvođanskim ratarima. Problem je cena suncokreta, a to je 700 evra po toni. Posle ove blokade ne očekujemo ništa. Idemo svojim kućama i njivama da vršemo suncokret. Imali smo 30 sastanaka, Ministarstvo poljoprivrede nije uradilo ništa. Prinosi suncokreta su mali, neće biti PDV-a, država će malo para uzeti“, kaže za N1 Nedeljko Savić, predsednik Udruženja „Stig“ Požarevac.

Seljaci su postavili šatore za osveženje a sa razglasa se čuje muzika „Beogradskog sindikata“. Poljoprivrednike je posetio i podržao narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, kopredsdnik stranke Zajedno.

U ovom trenutku nema sukoba protestanata sa vozačima koji ne mogu da prođu od Požarevca do naplatne rampe autoputa Niš-Beograd. Saobraćajna policija je uradila sve na bezbednosti saobraćaja i učesnika protesta.

Protestna vožnja poljoprivrednika od Stare Pazove do Batajnice

Predstavnici Inicijative za opstanak poljoprivrednika organizuju protestnu vožnju iz Stare Pazove do Batajnice, kako bi pokazali nezadovoljstvo otkupnom cenom suncokteta i cenama goriva za poljoprivrednike.

Skup je počeo u 11 čadova u Staroj Pazovi a krenuli su ka Batajnici.

Zahtevaju da otkupna cena suncokreta za tonu bude 700 evra kao i da imaju olakšice za gorivo.

„Dajemo ministarstvu rok od 48 sati da odgovore na naše zahteve u suprotnom ćemo radikalizovazi proteste“ rekao je za N1 predstavnik Inicijazive Radoslav Adamović.

U protestnoj vožnji učestvuje 30ak traktora i nekoliko automobila, a poljoprivrednici su istakli da blokade danas na ovom potezu neće biti kao i da je ovaj skup prijavljen policiji, koja si i nalazi na licu mesta.

Novi Sad: Još deset traktora blokiralo bulevar ispred zgrade Pokrajinske vlade

Desetak traktora danas nešto posle 13 časova blokiralo je jednu traku Bulevara Mihajla Pupina, kod zgrade Pokrajinske vlade u centru Novog Sada, u okviru blokada koje poljoprivrednici organizuju u više gradova u Srbiji.

Kako su kazali, uspeli su da se probiju do centra grada uprkos pokušajima policije da ih zaustave.

Dodali su da se očekuje dolazak još traktorista.

Pre dolaska ovih traktora, do zgrade Pokrajinske vlade uspeo je da stigne samo jedan traktor koji je blokirao jednu traku ulice.

Na licu mesta prisutna je i policija.

Lokalni portal 021 je javio da su ratari iz Kisača sa oko 60 traktora i nekoliko autobusa krenuli ka Novom Sadu, ali ih je policija prvo pratila, a potom blokirala.

Kako je rečeno u obrazloženju ratara, razlog za protestnu vožnju i okupljanje poljoprivrednika je „ponižavajuće i očajno stanje u agraru Srbije i ćutanje institucija na takvo stanje“.

Ratari zahtevaju da cena suncokreta ne bude niža od 700 evra po toni, a gorivo za jesenje radove da bude po 170 dinara na svim pumpama.

Ratari za prolećnu setvu zahtevaju oslobađanje od akciza na gorivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari