Na današnji dan u beogradski Zoološki vrt stigao je Muja, najstariji živi američki aligator na svetu 1Foto: Grad Beograd/Instagram

Na današnji dan, 9. avgusta 1937. godine, pre 85 godina, u Zoološki vrt grada Beograda stigao je Muja, trenutno najstariji živi američki aligator (Alligator mississippiensis) na svetu, saopštio je Grad Beograd u objavi na svom Instagram profilu.

„Međunarodna statistika je potvrdila Mujin apsolutni svetski rekord u dugovečnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima“, piše Grad Beograd.

Muja je u Beograd stigao iz nekog nemačkog zoološkog vrta, zajedno sa još nekoliko životinja.

„Već duže vreme se nastoji da se otkrije koji je to vrt bio, da bi se došlo do tačnih podatka koliko je Muja tada bio star.Međutim, na samom kraju drugog svetskog rata nemački vrtovi su veoma stradali i njihove arhive su trajno izgubljene, ali to ne isključuje mogućnost da se, po depoima raznih njihovih muzeja, možda i nađu ti podaci“, , navodi Grad Beograd na svom Instagramu.

Na današnji dan u beogradski Zoološki vrt stigao je Muja, najstariji živi američki aligator na svetu 2
Foto: Printscreen/Digitalna.nb.rs/Vreme

Ako je verovati tačnosti informacija u tadašnjoj dnevnoj štampi, beogradsko „Vreme“ je 10. avgusta 1937. objavilo da je Muja prethodnog dana u vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili on deluje znatno starije. Ipak, kako Grad Beograd u svojoj objavi objašnjava, prema procenama kompetentnih ljudi, misli se da je tada već imao desetak godina.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Grad Beograd (@grad_beograd)

Beo Zoo Vrt je gotovo potpuno razoren 1941. i 1944. godine, najpre prilikom nacističkog, potom zbog savezničkog bombardovanja. Tada su stradale gotovo sve životinje.

„Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, pa i ponovno bombardovanje 1999. godine, a Muja je sve to sa lakoćom preživeo. 2012. godine je dobio gangrenu desne prednje noge, koja je tada morala da bude amputirana“, navodi Grad Beograd.

Pretpostavlja se da je on sada oko 95 godina star, zaključuje Grad Beograd na svom Instagram profilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari