Počele konsultacije u SNS: Za koga se spremaju fotelje u novoj Vladi? 1Foto: Danas / Bojan Cvejić

Na početku konsultacija za formiranje nove Vlade Srbije jedini članovi prethodnog tima koji mogu da budu gotovo sigurni da će zadržati neke od pozicija i u novoj raspodeli fotelja su Ana Brnabić, Zorana Mihajlović, Aleksandar Vulin, ali trenutno će u fokusu pregovora za ministarsko mesto biti lider socijalista Ivica Dačić, saznaje Danas iz više nezvaničnih izvora.

Pregovori o formiranju nove Vlade počeli su juče, kako je potvrdila i premijerka u tehničkom mandatu Ana Brnabić, za početak u okviru SNS-a, što će trajati dva dana, posle čega će uslediti i konsultacije sa ostalim partijama.

„Očekujem da za sedam do osam dana bude poznato ime mandatara za sastav nove Vlade Srbije“, izjavila je Brnabić, koja je i potpredsednica SNS-a.

Iako ona nije želela da govori o svojoj eventualnoj poziciji, ime Ane Brnabić, dosadašnje premijerke u dva mandata, trenutno se pominje i kao jedino koje je ostalo u opticaju za šefa nove vlade.

„Osim imena Ane Brnabić nijedno drugo nije u opticaju za premijersku funkciju“, kaže jedan od sagovornika Danasa, upućenih u pregovore o budućem sastavu Vlade Srbije.

Sigurno je da će neki resor dobiti i Mihajlović i Vulin, koji su bili deo izvršne vlasti na različitim funkcijama od dolaska SNS na vlast, kao i Dačić koji će se posle poslednjeg mandata na čelu Narodne Skupštine, vratiti u neku od ministarskih fotelja, tvrde sagovornici Danasa. Sa priličnom sigurnošću govori se i da će svoju poziciju zadržati Siniša Mali, dosadašnji ministar finansija.

Kraj avgusta prvi rok, početak oktobra poslednji

Dok pojedini mediji pišu da je realno da Srbija dobije novu izršnu vlast u četvrtoj nedelji avgusta, sagovornici Danasa smatraju da treba ostaviti mogućnost i da se proces prolongira tokom celog septembra, sve do početka oktobra jer kako se tvrdi za sada još uvek ništa nije odlučeno i niko ne zna kakvi su planovi Aleksandra Vučića.  Više će se znati nakon što se Vučić sastane sa čelnim ljudima stranaka za koje se veruje da će biti deo vladajuće većine koja se „praktično nazrela“ prilikom nedavnog glasanja za prvog čoveka Narodne skupštine, kako pišu mediji.

SDPS, PUPS i SVM treba držati blizu, socijaliste još bliže

Lider socijalista Ivica Dačić zapravo bi trebalo da bude najbezbrižniji što se tiče fotelje u izvršnoj vlasti, ocenjuju pojedini izvori Danasa zbog većine koju njegova stranka obezbeđuje naprednjacima u Skupštini – sa poslaničkim klubom od 30 mesta, odnosno rezultatom do 11 odsto osvojenih glasova na izborima.

Sigurno je i da će naprednjaci dodeliti ministarska mesta strankama koje su im potrebe za održavanje većine u Narodnoj skupštini. Od dosadašnjih partnera u Vladi to su  Socijaldemokratska partija Srbije (SDPS) iz koje dolazi Tatjana Matić, dosadašnja ministarka telekomunkacija, koja će najverovatnije zadržati istu poziciju, kao i Partija ujedinjenih penzionera Srbije (PUPS), iz koje je do sada Milan Krkobabić „držao“ ministarstvo za brigu o selu.

Novina u raspodeli bi mogao da bude Savez vojvođanskih Mađara, koji do sada jeste bio deo izvršne vlasti na nivou pozicija državnih sekretara i drugih funkcija u ministarstvima, ali zbog promene odnosa jačine snaga, SVM bi mogao da dobije i ministarsku poziciju u novom sastavu Vlade.

Politički analitičar Boban Stojanović kaže da je potpuno očekivano da stari partneri ostanu i sada na okupu.

– Neke od stranaka su predizborni koalicioni partneri (PUPS&SDPS), a neki tradicionalni partneri iz vlasti (SPS&SVM). Za manje partije više je nego jasno zašto su tu, SPS je potpuno očekivano što je tu – potrebni su za većinu u Beogradu, potrebni su i za stabilnu i široku većinu, bez Dačića ne bi Vučić pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora, a i niko ne želi Dačića u opoziciji i kao političkog protivnika. Sve je to normalno – naglašava Stojanović.

Najizvesnije je za sada, kako kaže Stojanović, da će Dačić biti ministar, a što se drugih personalnih rešenja tiče, ministarskom mestu se može nadati i socijalista Branko Ružić, dosadašnji ministar prosvete, upravo zbog koalicionog potencijala SPS-a.

-Biće zanimljivo videti ostale ministre, tj. da li će novi mandat dobiti večiti ministri Aleksandar Vulin i Zorana Mihajlović, kao i ubedljivo najvažnije pitanje – da li će Nebojša Stefanović ostati ministar i kog ministarstva. Nekog od ministarstava sile koja imaju obaveštajne agencije. Verujem da će biti tu i novih zanimljivih imena, a treba videti i ko će biti novi ministri za nerviranje opozicione javnosti, odnosno ministri na dosadašnjim pozicijama Gordane Čomić i Tomislava Momirovića, kaže Stojanović.

Tri scenarija za Nebojšu Stefanovića

Najveća misterija za sastav nove Vlade jeste da li će u njoj sedeti i Nebojša Stefanović, dosadašnji ministar odbrane, pre toga ministar unutrašnjih poslova, ranije jedan od najbližih saradnika čefa države i SNS Aleksandra Vučića, sada gotovo „proteran“ iz stranke posle unutrašnjih sukoba različitih struja u SNS, i čitave tabloidne hajke u kojoj je Stefanović gotovo već „osuđen“ za prisluškivanje predsednika države.

Prema tvrdnjama izvora Danasa bliskih naprednjacima, predsednik Aleksandar Vučić još uvek nije odlučio kako će presuditi Stefanovićevoj političkoj karijeri, a za to postoje tri opcije.

„Vučić sada ima tri opcije za Stefanovića – da on ostane ministar, druga je varijanta da ne bude deo Vlade ali da bude „namiren“ nekom pozicijom u diplomatiji, treća opcija je da ga procesuira“, navode naši izbori. Treća opcija je, prema njihovoj oceni, najmanje realna iako su tabloidni natpisi gotovo pripremili javnost za ovakav scenario.

Pod znakom pitanja  – Vesić, Čomić, Momirović, Antonijević

Što se ostalih novih imena u Vladi tiče, najviše se spekulisalo oko eventualne pozicije Gorana Vesića, bivšeg zamenika gradonačelnika Beograda. Izvori Danasa za sada oprečno govore o eventualnoj poziciji za Vesića – dok jedni kažu da je ona još uvek neizvesna, drugi tvrde da će Vesić morati da bude „nagrađen“ za dosadašnju lojalnost Aleksandru Vučiću i Srpskoj naprednoj stranci, kao i da će morati da bude „obeštećen“ za gubitak svih pozicija u Beogradu.

„Vesić bi mogao da zauzme mesto ministra građevine umesto Tomislava Momirovića“, tvrdi jedan od sagovornika Danasa.

Otvoreno je pitanje o političkoj budućnosti dosadašnjeg ministra građevinarstva Tomislava Momirovića, za koga se smatra da je jedan od retkih „nestranačkih ličnosti“ u izvršnoj vlasti koji se bolje snašao u toj ulozi i od pojedinih naprednjaka.

Među ministrima koji nisu članovi SNS je i dosadašnja ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog – Gordana Čomić, o čijoj poziciji u narednom sastavu Vlade postoje oprečna mišljenja.

Od novih nestranačkih ličnosti u Vladi bi mogao da se pojavi, kako se ranije spekulisao, pravnik Milan Antonijević, u ulozi ministra za evropske integracije, umesto aktuelne Jadranke Joksimović.

Inače, osim Milana Antonijevića, u javnosti se spekuliše da je u igri za budućeg ministra za evropske integracije i Aleksandar Simurdić, direktor vojvođanskog Fonda „Evropski poslovi“.

Milan Antonijević je o ovim spekulacijama nedavno za Danas rekao da neće da se bavi glasinama, već samo zakonima, propisima i činjenicama.

Postoje i mišljenja da Antonijević neće prihvatiti ovu poziciju, čak i ako mu bude ponuđena, već da mu je draže da se „drži u senci“.

Kako kažu sagovornici Danasa, aktuelna poverenica za ravnopravnost, Brankica Janković, tražila je funkciju u izvršnoj vlasti, ali kao i prošli put, odnosno formiranja prethodne vlade, ostaće i ovaj put bez iste.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari