08. avgust  2022. 02.55  | Izvor: Tanjug

Krkobabić: Ko zaboravi svoju prošlost, nema budućnost

BOGATIĆ -

"Ko zaboravi svoju prošlost nema budućnost", poručio je ministar za brigu o selu Milan Krkobabić otvarajući tradicionalnu manifestaciju "Hajdučko veče" u selu Crna Bara, opština Bogatić.

Ministar Krkobabić je sa predsednikom opštine Bogatić Milanom Damjanovićem posetio izložbu domaće radinosti i gastronomskih specijaliteta, dela ruku "Udruženja žena Crnobarke", koje su ovom prilikom okupile članice još 20 udruženja žena iz čitave Mačve, ali i susednih okruga, saopštilo je Ministarstvo za brigu o selu.

milan, krkobabic

Predsednik opštine Bogatić Milan Damjanović zahvalio je Krkobabiću na poseti i na prilici da Mačva prikaže lepotu svoje tradicije i kulturnog nasleđa.

Manifestacija "Hajdučko veče" inpirisana je motivima iz romana Hajduk Stanko, Janka Veselinovića i održava se od 1966. godine prvog vikenda u avgustu.

Osnovna ideja je da se dočara život predaka i lepota nekadašnjeg života i starih običaja. U tom duhu organizuju se Mačvanska svadba, Hajdučka regata, takmičenje lovaca i ribolovaca, izbor najlepšeg fijakera, izbor radova sa likovne kolonije, izložba domaće radinosti i bogat kulturno - umetnički i zabavni program.

I ove godine organizovana je vožnja fijakerom u svadbenoj koloni i sa svatovima obučenim u tradicionalnu mačvansku nošnju.

Vrhunac večeri, kao i uvek, bilo je takmičenje za izbor harambaše. Mladići su se takmičili u preskakanju panja, bacanju kamena s ramena, nadvlačenju klipka, skoku u dalj, borbi na brvnu i penjanju uz drvo.