07. avgust  2022. 08.23  | Izvor: Tanjug

Zelenski: Amnesti ćuti o nuklearnom teroru ruske vojske

KIJEV -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zamerio je Amnesti internešnelu, što, kako kaže, "ćuti o nuklearnom teroru ruske vojske".

"Nažalost, imamo značajno pogoršanje situacije oko zaporoške nuklearne elektrane. Ruski teroristi su postali prvi u svetu koji su iskoristili najveću evropsku nuklearnu elektranu za teror. Skrećemo pažnju svetu na to i insistiraćemo na novim sankcijama Rusiji zbog stvaranja globalne pretnje", naveo je sinoć Zelenski, prenela je ukrajinska "Pravda".

zelenski

On je dodao da, uprkos činjenici da je rusko granatiranje nuklearne elektrane "jedan od najopasnijih zločina protiv Ukrajinaca i svih Evropljana, iz nekog razloga nema izveštaja, nema čak ni poruke Amnesti internešnela o tome".

"Ovo je veoma elokventno ćutanje koje još jednom ukazuje na manipulativnu selektivnost ove organizacije", dodao je Zelenski.

Amnesti internešenel je u četvrtak saopštio da ukrajinska vojska "ugrožava civilno stanovništvo stvaranjem baza i postavljanjem oružja u škole i bolnice".

Oksana Pokalčuk, šefica kancelarije Amnesti internešnel u Ukrajini, podnela je u subotu ostavku na ovu funkciju nakon podnošenja izveštaja te organizacije, u kojem je ukrajinska vojska optužena za kršenje međunarodnog humanitarnog prava.

Srodne vesti