Urađena procena uticaja brze pruge Beograd-Niš

Urađena je procena uticaja projekta brze pruge Beograd-Niš na životnu sredinu i socijalna pitanja, saopšteno je iz Infrastrukture železnice Srbije.

Srbija

Izvor: B92

Subota, 06.08.2022.

16:09

Urađena procena uticaja brze pruge Beograd-Niš

Procena uticaja urađena je za celu prugu Beograd-Niš, i posebno za deonicu Stalać - Ðunis na ovoj železničkoj magistrali a dokumenta će u naredna četiri meseca biti dostupna u prostorijama i na sajtovima Infrastrukture železnice Srbije i Grada Niša, kao i na sajtu Evropske banke za obnovu i razvoj.

U saopštenju se navodi da je Vlada Srbije u protekloj deceniji kao jedan od svojih prioriteta postavila modernizaciju železničkog saobraćaja te da je modernizacija železničkog Koridora 10 jedna od glavnih investicija u železničkom sektoru.

Do sada je izgrađena pruga za brzinu od 200 km/sat između Beograda i Novog Sada, njena gradnja nastavljena je ka Subotici a u narednom periodu gradiće se i brza pruga Beograd-Niš, dužine oko 243 km, za brzine do 200 km/sat, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da će ovim projektom upravljati i sprovoditi ga Infrastruktura železnice Srbije, a očekuje se da će biti finansiran putem okvirnog zajma sa Evropskom investicionom bankom i Evropskom bankom za obnovu i razvoj, uz podršku značajnog granta Evropske Unije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

19 h

Podeli: