U Francuskoj istorijska suša, 100 opština bez vode za piće

Francuska vlada formirala je krizne timove koji se treba da se fokusiraju na istorijsku sušu zbog koje je 100 opština ostalo bez vode za piće, javlja BBC.
U Francuskoj istorijska suša, 100 opština bez vode za piće
Foto: Pixabay
Kabinet francuske premijerke objavio je da se Francuska suočava s najtežom zabeleženom sušom, a korišćenje vode je ograničeno u 93 područja.
BBC navodi da bi sušno vreme trebalo da se zadrži još najmanje dve nedelje.
Strahuje se da će suša koja je pogodila skoro celo područje kontinentalne Francuske smanjiti prinose useva, pogoršavajući krizu s hranom uzrokovanu ratom u Ukrajini.
 
Evropljani se već bore s višim cenama hrane, dok je izvoz žitarica iz Ukrajine i Rusije - koje su među najvećim svetskim proizvođačima mnogo slabiji nego inače. Toplotni talas koji je zahvatio Francusku od juna meseca podstakao je drveće da rano odbaci lišće, stvarajući prizore koji izgledaju jesenski.
 
Francuska je u julu imala samo 9,7 mm kiše, što taj mesec čini najsušnijim od marta 1961. godine, objavila je državna meteorološka služba Meteo-Frans. Navodnjavanje je zabranjeno u većem delu severozapadne i jugoistočne Francuske radi štednje vode.
 
Očekuje se da će izvoz kukuruza ne samo iz Francuske, nego i iz Mađarske, Rumunije i Bugarske ove godine biti manji zbog toplotnog talasa, a da će manje količine dovesti do skoka cena, izvestio je francuski BFMTV.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Odbor Saveta Evrope sutra o prijemu Kosova

Odbor Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PSSE) za politička pitanja i demokratiju razmatraće sutra izveštaj Dore Bakojani o aplikaciji Kosova za prijem u Savet Evrope.

Odloženo izručenje Asanža u SAD

Sud u Velikoj Britaniji saopštio je danas da osnivač Vikiliksa Džulijan Asanž još ne može biti izručen SAD koje ga terete za špijunažu.