Najnovije vesti
Vesti Svet
Mizinčev: Iz ukrajinskih luka isplovila tri broda

Mizinčev: Iz ukrajinskih luka isplovila tri broda

Dva broda iz Turske i jedan iz Bugarske isplovili su danas iz ukrajinskih luka, izjavio je načelnik ruskog Centra za upravljanje nacionalnom odbranom Mihail Mizinčev.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
AP_Ukrajina_brodovi_luka_vesti_blic_unsafe_ik05
AP_Ukrajina_brodovi_luka_vesti_blic_unsafe_ik05

"U okviru sprovođenja inicijative o međusobnom razumevanju o bezbednom transportu žita iz ukrajinskih luka iz luke Odesa su isplovili brodovi Najvi Star (Turska, natovaren kukuruzom), Polarnet (Turska, natovaren kukuruzom) i Rožen (Bugarska, natovaren kukuruzom) koji je isplovio iz luke Černomorsk 5. avgusta 2022. Rusija je striktno posvećena svojim obavezama iz sporazuma u cilju obezbeđivanja izvoza žitarica i mineralnih đubriva iz ukrajinske luke", rekao je Mizinčev, preneo je TASS.

Prema rečima Mizinceva, koji rukovodi ruskim Zajedničkim koordinacionim štabom za humanitarni odgovor u Ukrajini, 66 brodova iz 14 zemalja i dalje je blokirano u šest ukrajinskih luka.

Rizici za plovidbu i oštećenja lučke infrastrukture od lebdećih ukrajinskih mina i dalje postoje za crnomorske države.

Ukrajina bi mogla da počne da izvozi žito ovogodišnjeg roda iz svojih luka u septembru, što je predviđeno je sporazumom postignutim uz posredovanje Turske i UN, izjavio je danas zamenik ukrajinskog ministra poljoprivrede Taras Visocki.

Ukrajina se nada da će za nekoliko meseci povećati isporuke žita na nivo od 3 do 3,5 miliona tona mesečno, dok će one u avgustu iznositi, kako se očekuje, milion tona, dodao je Visocki, preneo je Rojters.

Takav obim izvoza omogućio bi Ukrajini da dobije dovoljno prihoda tako da ne mora da revidira svoje planove za narednu setvu, kazao je on.