Najnovije vesti
Vesti Novi Sad
RADOVI NAJAVLJUJU DUGO OČEKIVANO Sombor uskoro dobija nova parking mesta u samom centru grada

RADOVI NAJAVLJUJU DUGO OČEKIVANO Sombor uskoro dobija nova parking mesta u samom centru grada

Mada beleži evidentan pad broja stanovnika, utisak je, ulicama Sombora krstari sve veći broj vozila, a kao da to nije dovoljno, pa su automobili kako moderniji tako i većih gabarita, pa je i problem parkiranja sve očigledniji.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
radovi sombor Foto: Grad Sombor / Ustupljene fotografije
radovi sombor

Ovih dana je, na zadovoljstvo motorizovanih Somboraca ali i njihovih gostiju konačno počela izgradnja još jednog parking placa, koji bi trebao makar da ublaži ovaj problem.

Naime, bageri i druge teške građevinske mašine su započele sa rušenjem ruinirane zgrade i raščišćavanjem velikog dvorišta nekadašnjeg "Prokupca", odavno posrnulog i upropaštenog giganta proizvodnje i prodaje alkoholnih pića, koji je nakon niza godina suđenja ovdašnje lokalne samouprave sa stečajnim i likvidacionim upravama ovog preduzeća, po osnovu ogromnih dugova na ime poreza na građevinsko zemljište i druge komunalije, prešao u vlasništvo grada. Za sada se radi samo na rušenju, a prema rečima somborskog gradonačelnika nakon rušenja na ovom mestu se planira početak izgradnje novog parkinga, koji će uveliko rešiti problem parking mesta u Somboru, piše Dnevnik.

Sombor
Foto: Biljana Vučković / RAS Srbija
Sombor

- Za nekih mesec dana očekujemo završetak ovih radova. Uporedo se radi urbanistički projekat, kao i projektno-tehnička dokumentacija za parkiralište na ovom mestu. Ono što je bitno, da će projekat sadržati dve faze. Tokom ove godine očekujemo završetak urbanističkog projekta i početak radova na prvoj fazi, koja podrazumeva kompletnu izgradnju parking mesta – pojasnio je gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, najavljujući i da se u tekućoj godini, uz parking u Prokupcu, planira početak radova i na parkinzima u okviru Staparskog puta.

Problem parkiranja je u centru grada postao akutan 2015. godine, kada je rekonstrukcijom Trga Koste Trifkovića koji je nakon završetka radova postao deo pešačke zone, "izgubljeno" do tada funkcionalnih 96 parking mesta. Kako se već u to vreme odvijala pravosudna saga lokalne samouprave sa "Prokupcem", upravo ova lokacija je u nadležnom Javnom komunalnom preduzeću "Parking servis" bila viđena kao moguće, ako ne rešenje a ono ublažavanje činjenice da gradu nedostaje najmanje 800-900 parking mesta.

- Površina "Prokupca" je 2.830 kvadratnih metara i prema idejnom rešenju, ovde bi bilo izgrađeno stotinak parking-mesta, s mogućnošću izgradnje nadzemne garaže za prakiranje dodatnih 50-60 vozila – rekla je svojevremeno Gordana Vulović, direktorka JKP "Parking servis Sombor", a kako je u februaru ove godine donesena i konačna sudska odluka po kojoj je grad Sombor postao nesporan vlasnik objekta i placa "Prokupca" stekli su se uslovi za početak radova na ovom projektu.

S druge strane, po februarskoj objavi o, po grad srećnom, pravosudnom ishodu iz centralne varoške Mesne zajednice "Venac" su najavili izgradnju višeetažnog parking prostora koji bi trebao da obezbedi novih 300 parking mesta, pa je nejasno kako će zapravo ceo ovaj prostor izgledati nakon svih radova.

Javnosti je poznat samo idejni projekat iz 2017. rad somborskog arhitekte Miroslava Jorgačevića i njegovog biroa "Jorgas" d.o.o., koji je dobio pohvalne ocene, ali nezvanično se može čuti da je „razrada“ ovog projekta poverena jednoj od novosadskih arhitektonskih firmi. Prema tom idejnom projektu u sklopu parking placa "Prokupac", koji se nalazi na Vencu Vojvodine Petra Bojovića, odnosno na samom obodu strogog centra grada i njegove pešačke zone, pored upravne zgrade "Parking servisa" predviđen je prostor na kome bi se mogli iznajmljivati gradski bicikli, pa bi posetioci Sombora i na taj način mogli da utiču na smanjenje frekvencije motorizovanog saobraćaja pa samim tim i na ublažavanje problema nedostatnih parking mesta. Koliko će od ovog projekta i u kom obliku biti ostvareno i koliko će sve to da košta ovdašnje poreske obveznike, za sada je nepoznato, ali motorizovani Somborci i posetioci ovog grada koji imaju potrebu da dolaze vozilima do samog centra, nestrpljivo čekaju da se sada postojećih 1.200 parking mesta uveća za ona na lokaciji "Prokupca".