Najnovije vesti
Vesti Svet
PRITISAK KINE NA OSTRVO Embargo za 100 tajvanskih izvoznika uoči posete Nensi Pelosi

PRITISAK KINE NA OSTRVO Embargo za 100 tajvanskih izvoznika uoči posete Nensi Pelosi

Kina je uvela zabranu isporuka za više od 100 tajvanskih izvoznika hrane u pokušaju da izvrši ekonomski pritisak na ključnu industriju tog ostrva uoči očekivane posete predsednice Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, javlja "Blumberg".

Slušaj vest
0:00/ 0:00
Tajvanska mornarica Foto: Ritchie B. Tongo / EPA;
Tajvanska mornarica

Kineska Opšta uprava carina uvela je zabranu u ponedeljak, prema lokalnom mediju Junajted dejli njuz, koji navodi da embargo obuhvata raznu robu, između ostalog morske plodove, čaj i med.

Blic preporučuje

Prema izveštaju portala "Epl dej" sa sedištem u Tajpeju, kao obrazloženje se navode zastareli podaci u uvoznoj dokumentaciji, a tajvanska uprava za hranu i lekove pokušava da sazna više o čemu se radi.

Njujorška agencija navodi da je ova kineska zabrana najnovija u nizu mera koje je preduzeo Peking, a koje su usmerene na tajvansku poljoprivrednu industriju.

Mnogi regioni za proizvodnju voća na jugu ovog ostrva su bastioni političke podrške Demokratskoj naprednoj partiji predsednika Cai Ing-vena, koja se zalaže za formalnu nezavisnost Tajvana, dok Kina smatra da je Tajvan deo njene teritorije, napominje se u tekstu.

Kina je zatekla nepremne vlasti u Tajpeju kada je prošle godine neočekivano uvela zabranu uvoza ananasa, nakon čega je usledio embargo na uvoz voskiranih jabuka i ušećerenih jabuka u septembru. Mada znatna količina voća proizvedenog na Tajvanu ide za domaću potrošnju, velika većina izvoza ide u Kinu.

Najnovija zabrana dolazi nakon najava da će Pelosijeva sleteti avionom u Tajpej u utorak uveče, kažu "Blumbergovi" izvori upoznati s njenim planovima. Ova poseta je izazvala oštra upozorenja kineskih zvaničnika koji su zapretili "teškim konsekvencama" ako Pelosijeva doputuje u Tajpej.