Dostupni linkovi

Ruski zastupnici žele zabraniti posvajanje ruske djece u 'neprijateljskim zemljama'


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Skupina ruskih zastupnika predstavila je prijedlog zakona kojim bi se zabranilo posvajanje ruske djece od strane građana iz takozvanih neprijateljskih zemalja.

Nacrt zakona pojavio se na internetskoj stranici Državne dume, donjeg doma ruskog parlamenta, 1. kolovoza.

U dokumentu, koji je priložen Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama ruskog Obiteljskog zakona, kaže se da je "odgoj (ruske) siročadi u neprijateljskim zemljama udarac za budućnost nacije".

"Dugi niz godina 'kolektivni Zapad' remeti pitanja dobra i zla, uništava tradicionalne obiteljske vrijednosti", navodi se u dokumentu i ističe da od siječnja 2021. godine 17.498 ruske siročadi živi u inozemstvu s obiteljima posvojitelja.

Čini se da ovaj potez proširuje zakon poznat kao zakon Dime Jakovljeva, koji je potpisao predsjednik Vladimir Putin u prosincu 2012., kako bi se građanima Sjedinjenih Država zabranilo posvajanje ruske djece, piše Engleski servis Radija Slobodna Europa.

Taj je zakon usvojen kao odmazda na američki zakon kojim se nameću zamrzavanja imovine i zabrane izdavanja viza Rusima koje je Washington optužio za kršenje ljudskih prava, uključujući one za koje se vjeruje da su umiješani u smrt Sergeja Magnitskog, ruskog odvjetnika i uzbunjivača koji je pomogao otkrivanju krađe skoro 230 milijuna dolara od ruske vlade putem lažnih povrata poreza.

U ožujku ove godine, samo nekoliko dana nakon što je Rusija započela invaziju na Ukrajinu koju su osudili Zapad i druge zemlje, Putin je naredio vladi da kreira registar "neprijateljskih nacija".

Popis uključuje Sjedinjene Države, Kanadu, Veliku Britaniju, Ukrajinu, Australiju, Singapur, Japan, Novi Zeland, Tajvan, Mikroneziju, Crnu Goru, Albaniju, Švicarsku, Andoru, Južnu Koreju, Lihtenštajn, Monako, Norvešku, San Marino, Češku, Sjevernu Makedoniju, Hrvatsku, Dansku, Grčku, Slovačku i Sloveniju.

XS
SM
MD
LG