');
Blic Biznis Privreda i finansije

NEMAČKA IMA TRI MESEC DA SE SPASE OD ZIMSKE GASNE KRIZE Sa kapacitetima koje ima novembar je pod znakom pitanja bez dodatnih mera

Nemačka predsednička palata u Berlinu više nije osvetljena noću, grad Hanover isključuje toplu vodu u tuševima svojih bazena i teretana, a opštine širom zemlje pripremaju utočišta za grejanje kako bi zaštitili ljude od hladnoće. I to je samo početak krize koja će se talasati širom Evrope.

Slušaj vest
0:00/ 0:00
 Foto: Oliver Bunić / RAS Srbija

Možda je još uvek vrhunac leta, ali Nemačka ima malo vremena da izgubi da bi sprečila nestašicu energije ove zime koja bi bila bez presedana za razvijenu naciju. Veliki deo Evrope oseća pritisak zbog pritiska Rusije na isporuku prirodnog gasa, ali nijedna druga zemlja nije toliko izložena kao najveća privreda u regionu, gde se skoro polovina domova oslanja na gorivo za grejanje.

Blic preporučuje

Administracija kancelara Olafa Šolca sporo je rešavala ranjivost Nemačke, tek nedavno je postavila ciljeve za smanjenje potražnje jer napori da se obezbede alternativne zalihe ne uspevaju. S obzirom da Moskva nastavlja da pooštrava isporuke i da se Francuska bori da izvozi struju svojim susedima, očekuje se malo predaha, a rizici prevazilaze ove zime, piše Bloomberg.

"Izazovi sa kojima se suočavamo su ogromni i utiču na značajne oblasti privrede i društva", rekao je Robert Habek, nemački vicekancelar i ministar ekonomije, nakon što je predstavio plan za prenošenje povećanja troškova sa energetskih kompanija na potrošače. Ali mi smo jaka zemlja i jaka demokratija. To su dobri preduslovi za prevazilaženje ove krize."

Kremlj će verovatno zadržati vitalne tokove gasa u Evropu na minimalnim nivoima sve dok traje sukob oko Ukrajine, kažu ljudi upoznati sa razmišljanjem rukovodstva. To znači da će nestašice u regionu verovatno i dalje trajati, a cene gasa za svaku godinu do 2025. već su ove godine dostigle rekord.

Racioniranje i recesija se naziru Nemačkoj, a vlasti su izrazile zabrinutost zbog socijalnih nemira ako nestašica energije izmakne kontroli. Zemlja ne može da računa ni na Francusku, gde neispravni nuklearni reaktori pogoršavaju gasnu krizu. Cene električne energije u dve najveće evropske ekonomije prošle nedelje su skočile do rekorda.

Foto: Clemens Bilan / EPA;

Dok su domaćinstva i kritična infrastruktura poput bolnica zaštićeni od isključenja, nema garancije da će sobne temperature biti tako udobne. Najveći nemački stanodavac već je najavio planove za smanjenje grejanja tokom noći, a javne zgrade, uključujući Rajhstag u Berlinu, isključuju termostate.

Sa kapacitetima za skladištenje koji su puni 68% i stopama dopune će verovatno pasti nakon prošlonedeljnog preseka gasovoda, Nemačka rizikuje da do 1. novembra ne postigne cilj vlade od 95%. Državni regulator mreže kaže da je dostizanje tog nivoa teško moguće bez dodatnih mera.