Moraju da štede pa se vraćaju uglju – ponovo pokrenuli elektrane

Prema procenama, energetskim kompanijama se isplati da ponovo pokrenu elektrane zbog visoke cene struje i dovoljne količine uglja na svetskom tržištu.

Svet

Izvor: B92

Ponedeljak, 01.08.2022.

12:07

Moraju da štede pa se vraćaju uglju – ponovo pokrenuli elektrane
Ilustracija: Shutterstock/PrzemoN

U Nemačkoj se, u okviru mera štednje gasa, ponovo pokreće prva termoelektrana na ugalj, koja je već bila ugašena, saopštila je u ponedeljak Federalna agencija za mrežnu infrastrukturu, prenosi Poslovni dnevnik.

Elektrana Mehrum u Donjoj Saksoniji, u vlasništvu češkog koncerna EPH, prva je elektrana koja je ponovo aktivirana nakon što je savezna vlada sredinom jula donela zakonske izmene koje omogućavaju ponovno aktiviranje već ugašenih elektrana na ugalj i naftu do kraja sledeće godine kada se očekuje da će dostići visok stepen nezavisnosti od gasa iz Rusije.

Elektrana Mehrum prestala je sa radom u decembru prošle godine i deo je tzv. energetske rezerve čije aktiviranje je moguće u slučaju nužde.

Kako kažu u rukovodstvu ove elektrane snage 690 megavata, proizvodnja električne energije može da počne "u svakom trenutku".

Cilj vraćanja elektrana na ugalj je smanjenje potrošnje gasa. Ministar finansija Kristijan Lindner (Liberalno-demokratska partija FDP) smatra da se gas umesto za proizvodnju struje mora štedeti za potrebe domaćinstva i industrije u nadolazećoj zimi.

"Ne smemo dozvoliti da se gasna kriza pretvori u krizu snabdevanja električnom energijom“, rekao je Lindner tokom vikenda. Lindner, kao i demohrišćanska opozicija, takođe zahteva održavanje u funkciji preostale tri nuklearne elektrane.

Ministar privrede i energetike Robert Habek (Zeleni) smatra da u proizvodnji struje treba odustati od gasa "gde god je to moguće".

U 2018. godini, u okviru dugoročne borbe protiv klimatskih promena, poslednja vlada odlučila je da najkasnije do 2038. godine potpuno napusti ugalj kao energent.

Puštanje u rad najavile su i kompanije koje upravljaju drugim termoelektranama na ugalj.

Prema procenama analitičara, energetskim kompanijama se isplati da ponovo pokrenu elektrane zbog visoke cene struje i dovoljne količine uglja na svetskom tržištu.

U okviru istog političkog programa doneta je odluka o gašenju nuklearnih elektrana.

Poslednje tri nuklearke koje su još u funkciji trebalo bi da prestanu sa radom do kraja godine, ali se trenutno intenzivno razgovara o produženju njihovog rada do sledeće godine.

Opozicija traži da se tri nuklearne elektrane koje su prošle godine ugašene ponovo puste u rad dok pritisak u snabdevanju gasom ne popusti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Norvežani beže u Švajcarsku

Oštro povećanje poreza na bogatstvo i dividende od strane norveške vlade orijentisane na levo, podstaklo je desetine bogataša nordijske nacije da se presele.

12:07

21.4.2024.

1 d

Svet

"Zbogom dolaru"

Rusija i Kina su sprovele skoro potpunu "dedolarizaciju" ekonomskih odnosa, a udeo ruske rublje i kineskog juana u trgovinskim obračunima između Moskve i Pekinga je veći od 90 odsto.

19:53

22.4.2024.

12 h

Podeli: