UNS o glasanju REM-a za dozvolu za nacionalnu pokrivenost: Nijedna televizija nije izabrana jednoglasno 1REM Foto: Danas/Vojin Radovanović

Na sednici Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) povodom dodele dozovola za nacionalnu pokrivenost nijedna televizija nije dobila glas svakog člana Saveta REM-a, saopšteno je iz Udruženja novinara Srbije (UNS).

Glasanje je bilo tajno i podrazumevalo je zaokruživanje televizije i radio-stanice, bez jasnog obrazloženja članova Saveta u kojoj meri medijske kuće za koji se pravilnikom određuje ispunjavanje uslova za regulaciju tela i minimalnu organizaciju tela.

„Propisi mi ne dozvoljavaju da otkrijem koliko je koja televizija dobila glasove, ali mogu reći bar to da nijedna nije izglasana jednoglasno“, rekla je za sajt UNS-a člana Saveta REM-a Višnja Aranđelović.

Na sednici Saveta REM-a odlučeno je da se dozvoli za nacionalnu pokrivenost dobijaju televizije Prva, Pink, Hepi i B92 i radio-stanice Hit muzika FM, Radio S, Radio S2 i Plej radio.

Članica Saveta REM-a Judita Popović rekla je za sajt UNS-a da nije postojao minimalni ili maksimalan broj televizije za koje se moglo glasati, te je svako od članova REM-a mogao da zaokruži.

Popović je istakla da je očekivala više razumevanja za javnost i veću težnju članova Saveta REM-a ka medijskom pluralizmu.

„Medijski pluralizam u Srbiji bi se postigao kada bi se i neke druge televizije uključile u privilegiju nacionalne pokrivenosti. Ruku na srce, televizije koje su dosad imale nacionalnu frekvenciju i tada su se pojavile posledice po meni i sada su se pojavile posledice. mislim da veličina koja je odlučila nije u pravu“, istakla je Popović.

Prema statutu REM-a, glasanje poput ovog može biti tajno samo ukoliko se većina članova Saveta REM-a prethodno odredi za to na javnom glasanju. Glasanje je uvek samo prilikom izbora predsednika i zamenika predsednika Saveta, izbora članova upravnih i programskih odbora i postupka suspenzije članova Saveta REM-a. Nakon tajnog glasanja svako od članova Saveta REM-a ima pravo da saopšti javnosti svoju odluku, ali ne i odluku nekog od ostalih članova.

U izveštaju REM-a iz 2020. godine navedeno je da nijedna od televizije koja je sada ponovo dobila nacionalnu pokrivenost nije imala kulturno-umetnički program. Na izlaganju elaborata predstavnici ovih televizija kao opravdanje zato što su vodili kolažne programe, u kojima su gosti početkom bili kulturni stvaraoci. Osim kulturno-umetničkog, dečji i naučno-obrazovni program izostali su na Pinku i televiziji Hepi, koja je dozvola za nacionalnu frekvenciju dobila upravo kao dečja televizija.

Ipak, ove četiri televizije imaju i dalje dozvole za nacionalnu pokrivenost, ali ovog puta uz obećanje koje su njihovi predstavnici izneli na predstavljanje elaborata – da će poštovati Pravilnik o minimalnim uslovima za pružanje medijskih usluga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari