01. avgust  2022. 00.13  →  01.41 | Izvor: Tanjug

Vučić: Verujem da će doći do deeskalacije situacije na Kosovu i Metohiji

BEOGRAD -

Sastanak predsednika Srbije i vojnog vrha održan je večeras u Generalštabu, a predsednik Aleksandar Vučić po njegovom završetku preneo je da je Beograd molio predstavnike međunarodne zajednice da učine sve što mogu da utiču na Prištinu da povuče svoje odluke i izrazio nadu da će već sutra doći do deeskalacije situcije na KiM.

"Završen je sastanak u Generalštabu, general Mojsilović je, pre toga, razgovarao sa komandantom KFOR-a. Važno je da je taj razgovor protekao u korektnoj atmtsferi, na profesionalan način, pre svega, u razmeni informacija, jer je bilo mnogo neistina i dezinformacija", rekao je Vučić za TV Pink.

vučić

Dodao je se da oko ponoći očekuje dolazak komandanta KFOR-a u Kosovsku Mitrovicu i njegov razgovor sa predsednikom Srpske liste Goran Rakićem i predstavnicima Srba.

"Molili smo predstavnike međunarodne zajednice, da učine sve što mogu, ako ne mogu da ukinu, pošto će zemlje Kvinte uvek podržati svaku odluku Prištine, koja bi bila nešto što suverene države mogu da urade, a onda da utiču na veoma neodgovornu albansku stranu, da odloži primenu ovih odluka pre nego što se nastavi dijalog", rekao je Vučić.

Ukazao je da je za Beograd strašno važno da se dijalog nastavi, i da pokušavamo da stvari rešavamo mirnim putem.

"Verujem da ćemo, kratkoročno govoreći, imati dobrih vesti. A šta će biti dalje, to ne mogu da tvrdim, ali nadam, se da će ovo, ne večras, ali sutra biti deeskalirano", poručio je predsednik Srbije.

A, onda, kaže, ostaje vreme da se pripremimo za razgovore i da pokušamo da kroz mnogo kompromisnih rešenja dođemo do povoljnije situacije za očuvanje mira.

On je konstatovao da je akcija Prištine na Kosovu dugo prirpemana, ali i da Beograd radi sve na smirivanju situacije.

"Nadam se da će sutra situacija biti deeskalirana , a onda nam ostaje da se primimo za razgovor i da pokušamo da kroz kompromisna rešenja dođemo do situacije za očuvanje mira", rekao je Vučić.

On je ukazao da sve što se radili i govorili danas pokazalo je koliko je dugo pripremana akcija napada na Srbiju.

"Od regionalnih do drugih bezbednosnih službi do medija tih zemlja koje su unapred optužile Srbiju kako je jasno da ćemo po ruskom nalogu da izvršimo invazija na tobož suverenu zemlju iako je to po međuanrodnim aktima naša zemlja", rekao je Vučić.

On je dodao da je išlo do sumanutih objašnjenja da Srbija nema prava, a drugi imaju, ali kaže da je to pripremljena matrica i da vidimo kako bi to izgledalo kada bi došlo do težih incidenata.

Vučić je zahvalio srpskom narodu zbog uzdržanosti i hrabrosti.

"Predstoji nam najteža politička borba u nedeljama pred nama i hvala što čuvaju srpsko ime i prezime na KIM, što su neustrašivi ", rekao je Vučić.

On je zahvalio i onima koji su podržali Srbiju i iznosili korektne stavove od Karla Bilta do nekih drugih za koje to nikada ne bi očekivao, do Borelja, predstavnicima američke ambasade, a posebno se zahvalio i predstavnicima ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije koji su reagovali na korektan način.

"Radimo na smirivanju, svega kako i koliko možemo. To je za nas najvažnije, a kako sam rekao i danas, kako god teško bilo predaje neće biti i pobediće Srbija", poručio je Vučić.

Tagovi
Srodne vesti